Descoperire extraordinară a unui utilizator de Internet: cu ajutorul tehnologiei LiDAR, el a găsit o structură misterioasă pe un vârf de munte, în apropierea Sarmizegetusei, capitala Daciei

Imagine: Jan Costica / LiDAR and Aerial Archaelogy
Excepţională descoperire a utilizatorului român Jan Costica de pe grupul de Facebook LiDAR and Aerial Archaeology. Cu ajutorul tehnologiei LiDAR, el a descoperit o nouă structură misterioasă, în apropiere de Sarmizegetusei, capitala vechiului regat al Daciei.
Citez din postare:
* Imagine din satelit: vegetația densă care acoperă zona face dificilă identificarea detaliilor terenului la prima vedere.
* Imagine LiDAR: Folosind tehnologia LiDAR, o structură circulară este dezvăluită în vârful muntelui, chiar în centrul imaginii. Această tehnologie ne permite să detectăm forme și structuri ascunse sub vegetație, oferind o vedere detaliată a terenului.
* Context istoric: Acest sit arheologic este înconjurat de alte situri arheologice declarate și este o zonă bogată din punct de vedere istoric, datând dinainte de invazia romană. Conform hărții CIMEC, acest loc se află în apropierea mai multor locații semnificative din punct de vedere istoric, cum ar fi vechea capitală a Daciei, Sarmizegetusa, și alte cetăți și așezări, dar nu este marcat ca sit arheologic și nu am reușit să aflu informatii despre loc.
* Dimensiuni: Suprafaţă de 950 metri pătraţi, aproximativ 35 metri lungime şi 28 metri lăţime.
* Locație: GP9W+P58 Păucinești, România.
Imagine: Jan Costica / LiDAR and Aerial Archaelogy
Imagine: Jan Costica / LiDAR and Aerial Archaelogy
Imagine: Jan Costica / LiDAR and Aerial Archaelogy
LiDAR este un acronim ce provine de la ”Light Detection and Ranging” și este echivalentul radarului pentru domeniul luminii vizibile. Este o metodă pentru măsurarea distanțelor prin iluminarea țintei cu lumină laser și măsurarea reflexiei cu ajutorul unui senzor. În ultimii ani, LiDAR a fost un instrument vital pentru descoperirea urmelor civilizațiilor antice. LiDAR permite cercetătorilor să cerceteze zonele dens împădurite care sunt greu de explorat pe jos și permite crearea de hărți precise într-o fracțiune de timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate