Descoperire fabuloasă în 1853 la Sarmizegetusa: un plug dacic din aur masiv!

Imagine: generata de Microsoft Designer
Pe actualul teritoriu al României, fost teritoriu dacic, s-au descoperit de-a lungul timpului o serie de comori dacice. Astfel, din epoca bronzului (mileniul II î.Hr.) s-au descoperit numeroase tezaure care ne uimesc și astăzi prin bogăția lor. Unul dintre cele mai cunoscute este cel de la Țufalău, care conținea nouă topoare de aur și numeroși nasturi din același metal prețios, frumos ornamentați. La Perșinari, în apropiere de Târgoviște, s-a găsit întâmplător o spadă scurtă și lată și 11 pumnale din aur, iar la Ostrovul Mare, în județul Mehedinți, s-au identificat 33 podoabe mari de aur ornamentate în relief.
Fabuloasele bogății ale șefilor triburilor din acele vremuri pot fi imaginate prin cele două coifuri de aur găsite unul în comuna Poiana Coțofănești, județul Prahova, și altul la Băiceni, lângă vestita așezare neolitică Cucuteni din Moldova. De asemenea, se mai poate aminti tezaurul de la Firiteaz, unde s-au găsit 16 brățări de aur splendid decorate.
Totodată, în ruinele Sarmizegetusei dacice, la Grădiște, s-a găsit un plug de aur, descoperire semnalată în „Foaia pentru minte, inimă și literatură”, Brașov, 1853. O descoperire fabuloasă, dacă ţinem cont de faptul că plugurile se fac, în genere, din fier, şi sunt extrem de grele. Câte kilograme de aur au trebuit băgate în acel plug?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate