Descoperire fascinantă în Egipt: o mumie acoperită în aur!

O echipă de arheologi egipteni a găsit o mumie acoperită cu aur, care poate fi cea mai veche și mai completă descoperită până acum în Egipt. În apropierea piramidei în trepte din Saqqara, fostul ministru al antichităților Zahi Hawass și echipa sa au descoperit o mumie care ar putea fi cea mai veche din Egipt găsită, alături de alte morminte importante și comori funerare datând din dinastiile a V-a și a VI-a ale Vechiului Regat.
După cum este descris în inscripțiile de pe sarcofagul său, cea mai semnificativă mumie descoperită este cea a lui HqA-Sps (Hekashepes). Un bărbat de aproximativ 35 de ani al cărui trup a fost îngropat în urmă cu aproximativ 4.300 de ani, învelit într-un acoperământ cu aur. În plus, cadavrul a fost găsit având o diademă și o brățară, pentru care experții au indicat că este un om foarte bogat.
Hekashepes se afla în interiorul unui puț adânc de 15 metri, alături de un număr mare de statui sculptate reprezentând servitori, bărbați, femei și familii. Toate au fost datate într-un fel cu dinastiile a V-a și a VI-a ale stăpânirii egiptene, conform datelor găsite.
La fața locului au fost găsite și alte trei morminte. Cel mai important a aparţinut unui preot pe nume Khnumdjedef. Acesta a fost „inspectorul oficialilor”, „supraveghetorul nobililor” și un preot în cadrul complexului piramidal al regelui Unas, ultimul conducător al dinastiei a V-a în timpul Vechiului Regat, între anii 2700 și 2200 î.Hr. Mormântul lui Khnumdjedef a fost găsit cu decorațiuni detaliate care descriu scene din viața de zi cu zi din acea perioadă.
Un al doilea mormânt mare i-a aparținut lui Meri, un oficial al palatului regal care deținea titlul de „Păzitor al secretelor” . Meri era responsabil cu îndeplinirea ritualurilor religioase speciale. Era mâna dreaptă a faraonului, supraveghea arhiva documentelor și avea legătură cu magia și cunoștințele cosmice. Al treilea mormânt era al unui preot anonim însoțit de un grup de nouă statui anonime de oameni. Câteva dintre statui arată ceea ce probabil ar fi cupluri căsătorite, urmate de câteva statui ale unor servitori.
De asemenea, au fost găsite numeroase amulete, vase de piatră, unelte pentru viața de zi cu zi și statui ale divinităților. Potrivit experților, această descoperire ne oferă mai multă lumină asupra artei din Vechiul Regat, asupra mumificării și, de asemenea, asupra oamenilor care au trăit și au lucrat atunci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate