O echipă de arheologi a descoperit un inel medieval de aur spectaculos cu imaginea lui Hristos. Artefactul face parte din aproape 30.000 de obiecte dezgropate în timpul săpăturilor din orașul Kalmar, la sud-estul Suediei, situat pe malul Mării Baltice. Timp de doi ani, o echipă de arheologi a investigat o zonă din centrul orașului Kalmar, care reprezintă orașul vechi al orașului. Această zonă, la vest de Castelul Kalmar, a fost centrul orașului de la începutul secolului al XIII-lea până la mijlocul secolului al XVII-lea. Săpăturile s-au concentrat pe aproximativ 50 de parcele medievale, 10 străzi și părți din zidul orașului vechi. Nu este obișnuit ca zone adiacente atât de extinse să fie investigate în mijlocul unui oraș, iar rezultatele obținute până acum au depășit toate așteptările, potrivit arheologilor. Cercetătorii au descoperit rămășițe a sute de clădiri, subsoluri, străzi, latrine și obiecte din perioada 1250-1650.
Magnus Stibeus, arheologul care a condus săpăturile, a declarat într-un comunicat de presă: „Am putut descoperi Evul Mediu al orașului și am avut ocazia să studiem cum trăiau oamenii, ce mâncau și beau și cum s-au schimbat în timp. Arheologia devine un fel de vizor în istoria medievală care ne permite să înțelegem mai bine cum era viața în urmă cu câteva sute de ani”.
Printre cele 30.000 de obiecte identificate, arheologii au făcut două descoperiri spectaculoase: inelul de aur și un artefact special, cunoscut sub numele de alsengem. Inelul de aur, despre care se crede că datează de la începutul secolului al XV-lea, prezintă o figură sculptată a lui Hristos. Arheologii sugerează că, datorită formei și dimensiunii sale, ar fi putut fi purtat de o femeie. Elsengem este un tip de piatră mică de sticlă care se găsește atât în contexte seculare, cât și religioase și se crede că a fost folosită de pelerini ca amuletă. Exemplarul găsit în Kalmar datează probabil din secolele XIII-XIV și prezintă trei figuri sculptate. Stibeus a spus: „Inelul de aur era aproape nou, cu motivul lui Hristos; cineva a avut probabil ghinion și a pierdut inelul acum 500 de ani”.
Săpăturile au scos la iveală și dovezi ale războiului Kalmar, un conflict purtat între Danemarca-Norvegia și Imperiul Suedez, între 1611 și 1613. Astfel, au fost găsite un număr mare de proiectile, cum ar fi bile de tun, de muschetă și de pistol, dar și săbii.
Sursa: miamiherald.com