Bacteriile si virusii se gasesc peste tot in jurul nostru. Atunci cand vrem sa consumam un aliment, e recomandat intotdeauna sa ne spalam pe maini, pentru a nu introduce in corpul nostru prea multe bacterii si virusi. De asemenea, trebuie regulat sa spalam vasele in care mancam si sa curatam locuinta in care traim. In afara de apa, trebuie sa folosim asa-zisii „dezinfectanti”, adica sapunuri, detergenti si alte produse cosmetice asemanatoare. Insa acestea contin si chimicale, ce pot avea consecinte asupra sanatatii noastre.
Deci, daca sunteti in cautarea unor dezinfectanti, non-chimici, fara riscuri de sanatate, iata care sunt optiunile naturale de care aveti nevoie.
1) Sarea. Intr-un studiu al Universitatii din Alberta s-a demonstrat ca sarea poate constitui un dezinfectant foarte puternic. Ceea ce trebuie sa faceti e sa va preparati urmatoarea solutie dezinfectanta: se dizolva ½ lingurita de sare de masa fina in 250 ml de apa fiarta si veti avea o solutie salina cu o concentratie de 0,9%. Aceasta formula este recomandata pentru curatarea ranilor sau pentru dezinfectarea gatului inflamat. Desi stiinta nu a dat „unda verde” pentru considerarea sarii ca si produs dezinfectant oficial, acesta poate fi perfect ca si dezinfectant de urgenta.
2) Otetul. Desi toata lumea stie ca otetul poate fi folosit pentru curatare, putini oameni cunosc abilitatea otetului de a dezinfecta. Acidul acetic de concentratie 5% dezinfecteaza foarte bine, ca urmare a pH-ului acid din otet, care e capabil sa ucida multi microbi. Otetul isi poate creste puterea antimicrobiana prin adaugarea in el a 15-30 picaturi de uleiuri esentiale.
3) Lamaia. La fel ca si otetul, lamaia contine acid citric avand concentratia de aproximativ 5%. Datorita acestei aciditati, sucul de lamaie poseda o mare parte din aceleasi proprietati de curatare ca si cele ale otetului, dar fara miros! Este un aspirator puternic, care poate fi folosit impotriva petelor si mirosurilor, iar compozitia sa acida ii permite sa ucida bacteriile si agentii patogeni, lasand in urma un miros placut de lamaie.
Se recomanda sa nu aruncati cojile de lamaie la gunoi, ci, mai degraba sa le puneti intr-un borcan de sticla, in care adaugati putin otet. Dupa 4 saptamani, se strecoara si se toarna preparatul dvs. pe baza de otet si coji de lamaie intr-o sticla cu pulverizator pentru curatare.
4) Uleiurile esentiale. Uleiurile esentiale pot veni in mici sticle maronii, dar puterea lor este foarte mare. Sunt produse prin distilare, dintr-o anumita planta; sunt foarte puternice si poseda o serie de compusi care distrug agentii bacterieni sau virali.
Daca doriti cu adevarat sa distrugeti germenii, atunci cele mai bune uleiuri esentiale sunt cele de cassia, de usturoi, de cimbru rosu si de arbore de ceai. Acestea sunt atat de puternice, incat pot distruge stafilococi rezistenti sau chiar bacteria salmonella. Cand sunteti raciti, puteti folosi uleiurile de menta si eucalipt, care va ajuta sa distrugeti microbii. Impotriva mirosului de transpiratie si de piele, folositi uleiurile de lavanda sau eucalipt.
5) Lumina soarelui. Daca doriti sa dezinfectati cat mai mult din locuinta dvs, lasati fereastra deschisa, fara jaluzele, in timpul zilei. Razele ultraviolete antimicrobiene ale soarelui pot ucide oricare dintre microbii lasati in urma in locuinta.