Din enigmele Cabalei: adevarul despre natura lui Dumnezeu, originea si structura Universului, natura sufletului si alte teme mistice

In ceea ce priveste Cabala, multe scoli si doctrine ezoterice occidentale si-au dezvoltat propriile interpretari, insa au ignorat aspecte-cheie, cum ar fi:
* Zoharul (Cartea splendorii). In mod traditional, este atribuit rabinului Shimon bar Yochai, desi se accepta ca a fost Moise de Leon din secolul al XIII-lea. Opera de baza si cea mai importanta a Cabalei, Zoharul este scris in aramaica. Este o exegeza si un comentariu mistic asupra lui Tirah (primele cinci carti ale Bibliei ebraice), care exploreaza natura lui Dumnezeu, originea si structura Universului, natura sufletului, rascumpararea si alte teme mistice.
* El Bahir (Cartea claritatii). Atribuita rabinului Nehunia ben HaKana, are insa o paternitate incerta, fiind probabil compilata in secolul al XII-lea. Este unul dintre cele mai vechi texte ale Cabalei, compus din pilde scurte si invataturi. Introduce multe idei fundamentale ale Cabalei, cum ar fi structura sephiroth-ului (emanatii divine) si utilizarea literelor ebraice in Creatie.
* Sepher Yetzirah (Cartea formarii sau a Creatiei). Atribuita patriarhului Avraam si rabinului Akiva. Se ocupa de crearea Universului prin cele 10 sephiroth-uri si cele 22 de litere ale alfabetului ebraic si se concentreaza pe cosmologie si pe crearea lumii prin limbajul divin.
* Pardes Rimonim (Gradina de rodii) de Moises Cordovero: o lucrare titanica de clasa enciclopedica care reuneste, sistematizeaza si organizeaza conceptele cunoscute ale Cabalei pe langa propriile sale exegeze si comentarii.
* Sha’arei Orah (Portile Luminii) de Joseph Gikatilla: un text important care ofera indrumari in utilizarea numelor divine si relatia lor cu sephiroth-ul.

* Etz Hayim (Arborele vietii) si Scrierile lui Isaac Luria, cunoscut si sub numele de Ari (Leul). Hayim Vital, un discipol al lui Luria, a editat aceasta si alte lucrari in plus fata de ceea ce a invatat din intelepciunile profesorului sau. Invataturile lui Luria au revolutionat Cabala in secolul al XVI-lea si au dus-o la punctul cel mai inalt si cel mai complet. Scrierile sale, in special prin discipolul sau Hayim Vital, prezinta concepte precum Tzimtzum (contractia divina), Shevirat HaKelim (ruperea vaselor) si Tikun (reparatia), care explica Creatia si scopul Universului, precum si rolul fiintei umane in mantuirea cosmica.
Aceste lucrari sunt fundamentale in adevarata traditie cabalistica datorita profunzimii si complexitatii lor in explicarea principiilor mistice si ezoterice.
Datorita complexitatii si profunzimii mistice a textelor Cabalei, multe doctrine occidentale oculte, ordine initiatice si curente New Age (de la crestinismul renascentist la curentele neognostice) au incorporat elemente care, desi sunt inspirate din texte si figuri ale Cabalei, au, de asemenea, distorsionari si interpretari care se indeparteaza de adevaratul sens original sustinut de rabini. Aceste interpretari cauta adesea sa-si satisfaca propriile ideologii si interese, distantandu-se de invatatura si intelegerea autentica a traditiei mistice cabalistice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate