Cititorii acestui site care sunt acum maturi, atunci când erau copii pe vremea lui Ceauşescu, probabil că au văzut şi s-au îndrăgostit rapid de serialul „Arabela”. Acesta a fost produs în Cehoslovacia, a avut 13 episoade, fiind produs între 1979 și 1981. Serialul a fost difuzat și în alte 57 de țări, precum Iugoslavia (Slovenia și Macedonia), Bulgaria și România în anii 1980 și, de asemenea, în Croația în anii 1990. De asemenea, a fost foarte popular în Germania de Vest, unde a fost redenumit „Mireasa din basm”, în timp ce în Germania de Est a fost difuzat sub titlul său original.
Personajul negativ al serialului este magicianul Rumburak, iar în film apar mai multe obiecte magice, ca:– Inele magice: ce pot face ca orice dorință să devină realitate;– Pelerina magică – teleportează purtătorul dintr-un loc în altul (de obicei din lumea basmului în lumea noastră);– Bagheta magică – mai puțin puternică decât inelele magice, poate fi folosită doar de un vrăjitor;– Globul de cristal – arată o persoană;– Cizme magice – îl face pe purtător să alerge rapid;– Șapcă de noapte – îl face pe purtător invizibil și îi permite să treacă prin pereți;– Valiza şi bățul de mătură – se pot zbura cu ele;– Clopotul de aur – cheamă pe cineva din lumea basmelor:– Husă pentru bani – este o sursă nesfârșită de monede de aur;– Șarpele alb – când carnea lui este mâncată, consumatorii săi sunt capabili să înțeleagă limbajul animalelor. Bazat pe basmul „Șarpele alb” al Fraților Grimm.
Datorită succesului serialului, regizorul a creat o continuare numită „Arabela se întoarce” în 1993, dar nu a reușit să câștige popularitatea originalului. Având loc la 10 ani după evenimentele primei serii, povestea s-a concentrat pe Rumburak, care i-a vrăjit pe gemenii nenăscuți ai Arabelei, aceștia născându-se ca bătrâni în loc de bebeluși. Arabela și soțul ei, Petr, trebuie să călătorească între lumi pentru a repara pagubele cauzate de vrăjitorul rău și pentru a-și întoarce copiii la normal.