Unul dintre cele mai remarcabile cazuri de longevitate care au ajuns pana in secolul XX este cel al botanistului si adeptului taoist Lee Ching-yuen, care si-a pastrat vigoarea tinereasca, potenta sexuala si sanatatea perfecta pe tot parcursul unei vieti lungi si active (am vorbit mai multe despre el in cadrul acestui articol: Povestea maestrului chinez Li, omul care a trait 250 de ani). Lee a murit in 1933, la putin timp dupa ce s-a casatorit cu cea de-a 24-a sotie, si, potrivit analelor istorice din China, el se nascuse in 1677, in primii ani ai dinastiei Qing. Aceasta inseamna ca avea 256 de ani cand a murit, pentru cei care doresc sa numere anii. Lee a murit fara sa-i cada parul sau dintii, iar cei care l-au cunoscut spun ca arata de aproximativ 50 de ani cand avea deja peste 200.
Lee Ching-yuen a lasat sfaturi clare pentru cei care doresc sa-i urmeze exemplul. El a urmat trei reguli principale in regimul sau:* Niciodata sa nu va grabiti in viata. Luati totul incet. Si-a instruit studentii sa-si pastreze intotdeauna inima curata, sa ramana calmi ca broastele-testoase, sa mearga sprinten ca o pasare si sa doarma adanc ca un caine;* Evitati emotiile extreme de orice fel, in special pe masura ce imbatraniti. Nimic nu secatuieste energia din trup mai repede si nu intrerupe armonia functionala a organelor vitale atat de complet ca izbucnirile bruste de emotie;* Respectati un regim zilnic de gimnastica si respiratie. Durata si intensitatea regimului nu sunt nici pe departe atat de importante ca regularitatea lui zilnica.
In plus, a formulat trei reguli specifice privind dieta:* Nu mancati prea mult in noptile calde de vara. Aceasta duce la stagnarea sangelui si a energiei;* Mancati o cantitate mai mare de alimente hranitoare in diminetile reci de iarna. Aceasta ofera energia suplimentara de care are nevoie corpul pentru a compensa faptul ca trebuie sa se mentina cald pe vreme rece;* Adoptati o dieta in principal vegetariana suplimentata cu ierburi medicinale care prelungesc viata.
Ierburile pe care Lee le-a recomandat cel mai mult sunt ginsengul si o planta putin cunoscuta, numita Hydrocotyle asiatica minor, un membru umil din familia buricului-apei, care creste in luncile tropicale ale Asiei. In acea vreme, majoritatea oamenilor de stiinta din Vest in atentia carora a intrat cazul lui Lee i-au luat in deradere pretentiile de longevitate si au dispretuit planta simpla pe care o recomanda, dar cativa oameni de stiinta luminati l-au crezut pe cuvant si au facut cercetari. Biochimistul francez Jules Lepine a gasit un alcaloid puternic in frunzele si semintele aceste plante care are efecte de intinerire asupra nervilor, a celulelor cerebrale si a sistemului endocrin. Profesorul Menier de la Academie Scientifique de langa Paris a confirmat descoperirile lui Lepine in studii separate.