Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
In Extremul Orient exista un curent de gandire ce pune semn de egalitate intre fericire si a sti ce sa faci in lipsa ei. „Imbratiseaza simplitatea… fii fericit cu ceea ce ai si cu cine esti si nimeni nu te va putea lipsi vreodata de fericirea ta” – ne spune o lucrare filozofica orientala.
Cu alte cuvinte, fericirea inseamna a fi multumit cu ce ai. Majoritatea occidentalilor nu inteleg acest mod de gandire. Ne dorim mai mult din ce avem si mai putin din ce nu dorim. Pentru noi, a avea sau a nu avea sunt factorii majori care ne determina fericirea sau nefericirea. A nu avea suficient din necesarul zilnic precum mancare, imbracaminte sau adapost poate cauza nefericirea. O sanatate subreda poate provoca nefericirea. Dorintele nesatisfacute – precum dragostea neimpartasita, imposibilitatea de a-ti lua un concediu, lipsa unei masini mai bune sau a altor proprietati pe care ni le dorim, lipsa banilor pentru plata facturilor, neputinta de a face lucrurile pe care ni le dorim ori lipsa timpului in care sa le facem sunt motive importante pentru a fi nefericiti.
A avea aceste lucruri te poate face fericit, dar nu e sigur ca va fi asa. Sunt multi oameni care le au, dar nu sunt fericiti. Care este adevaratul izvor al fericirii? Adevaratul izvor al fericirii se afla in fiecare dintre noi.
Fericirea este determinata de felul cum reactionam in fata imprejurarilor zilnice. Avem puteri in interiorul si in afara Universului. Suntem capabili sa gandim, sa realizam si sa cream. Numai obisnuinta de a fi nefericiti atunci cand au loc intamplari nepotrivite ne face sa reactionam negativ. Daca reactia ta este sa fii fericit, vei fi fericit.