Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)
Preotii tibetani traiesc sanatos si mult ca urmare a unor principii pe care ei le au fata de mancare. Iata cateva din aceste secrete:
* De regula, exista un singur fel de mancare la fiecare masa. Acesta este un secret important pentru sanatate. Daca de fiecare data se mananca doar un fel de mancare, atunci in stomac nu mai au loc combinari de alimente. Alimentele se amesteca in stomac si se ciocnesc, deoarece hidratul de carbon nu se amesteca cu proteinele. Daca mancam paine, care contine hidrat de carbon si proteine, impreuna cu produse din carne, oua sau branza, in stomac are loc o reactie chimica. Aceasta nu produce doar balonari si boli imediate ale corpului; cu timpul, poate contribui la scurtarea duratei de viata si la o calitate de viata scazuta.
* Ei nu exclud carnea din hrana lor, dar nu o amesteca decat cu alimnte compatibile. De exemplu, la o mancare facuta din carne se poate manca unt, oua sau branza sau, daca doriti, sa beti cafea sau ceai. Insa, nu trebuie sa terminati cu ceva dulce sau bogat in hidrat de carbon – torturi, chec sau budinci.
* In ceea ce priveste produsele lactate, dintre ele untul este neutru. De aceea, el poate fi mancat cu hidrat de carbon, precum si cu preparate din carne. Laptele poate fi, de asemenea, consumat impreuna cu hidratul de carbon. Cafeaua sau ceaiul trebuie sa fie baute fara zahar, fara frisca, cu toate ca nu strica sa fie putin indulcite. Ca indulcitor puteti folosi miere de albine sau melasa.
* Calugarii tibetani nu mananca ouale intregi, cu exceptia cazurilor in care au o munca fizica grea de executat. Atunci mancau un ou intreg, fiert mai moale. Cel mai frecvent consumau si recomandau si altora galbenusul crud, separat de albus, care era aruncat la gaini. Albusul nu este valorificat decat de muschi si de aceea nu ar trebui mancat decat in cazul in care sunt solicitati muschii. Ouale de gaina contin jumatate din elementele necesare alimentarii creierului si sustinerii activitatii vitale a organismului. Aceste elemente nutritive trebuie, intr-adevar, folosite in cantitati mici, dar ele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie daca vrem sa ne pastram vigoarea si sanatatea.
* Este foarte important sa mancati incet, nu de dragul bunelor maniere, ci pentru a mesteca mai bine mancarea. Primul pas important in maruntirea hranei este mestecatul, astfel incat ea sa poata fi usor asimilata de organism. Tot ce mancam ar trebui sa fie partial digerat in gura, inainte de a fi digerat de stomac. Daca vom ingurgita mancarea repede si vom trece peste aceasta etapa importanta, tot ce ajunge in stomac va avea efectul unei dinamite. Orice mancare – cu cat este mai bine mestecata, cu atat este mai hranitoare.