Vechii samani azteci ai Americii Centrale cunosteau calitatile uluitoare ale multor substante pe care oamenii le cunosc doar drept condimente si plante aromate. Ele erau folosite pentru a mentine sanatatea, avand puternice calitati vindecatoare. Astazi vom aminti despre exceptionalele calitati ale vaniliei.
Vanilia creste in mai multe parti ale lumii, dar in special in Mexic, zona Caraibelor si America de Sud. Nativii din aceste regiuni cunosteau calitatile speciale ale vaniliei de multe secole, iar atunci cand europenii au ajuns pentru prima oara in America la sfarsitul secolului al XV-lea, ei au descoperit proprietatile incredibile ale acestei plante uluitoare. Dintre toate tipurile de vanilie, cea mai valoroasa pentru sanatate o reprezinta specia Vanilla planifolia.
Desi ea este folosita in prezent doar pentru a aromatiza mancarurile, vechii samani cunosteau de secole ca vanilia ajuta la vindecarea ranilor, reprezentand in acelasi timp si un puternic afrodisiac masculin.
Boabele de vanilie contin de asemenea si niveluri mari de antioxidanti, conform unui studiu indian realizat in 2007. Precum se stie, anti-oxidantii sunt valorosi intrucat reduc radicalii liberi din trup, care reprezinta „deseuri” ale proceselor metabolice; excesul de radicali liberi poate cauza multe boli, inclusiv cancer. Proprietatile anti-canceroase ale vaniliei provin dintr-un compus al vaniliei, polifenolul, cunoscut a fi un puternic antioxidant.
Conform site-ului „Nutrition and You„, extractul de vanilie contine o serie de vitamine si minerale, incluzand B-complex si calciu, magneziu, potasiu si zinc. Alte beneficii de sanatate obtinute din vanilie o reprezinta abilitatea sa de a actiona ca sedativ si calmant, ca antidepresiv si antiinflamator.
Asa ca nu ezitati sa consumati cat mai multa vanilie in mancarurile voastre!