In Vechiul si in Noul Testament, dar si in lucrarile sfintilor crestini, aflam care este ierarhia divina din Ceruri. Astfel, avem serafimii, heruvimii, pristolii, inceputurile, arhanghelii si ingerii.
Mai aproape de Creatorul se afla Serafimii cu sase aripi, iubitori de Dumnezeu, pe care i-a vazut proorocul Isaia, spunand despre ei: „in jurul Lui stateau Serafimii: fiecare din ei avea cate sase aripi” (Is. 6, 2). Ei au chip de foc: „Dumnezeul nostru este foc…”. Ei ard din dragoste pentru Dumnezeu si trezesc in noi o dragoste asemanatoare. „Serafim” din limba iudaica inseamna „cuprins de flacari”.
Dupa Serafimi se afla Heruvimii, care sunt aparatorii nostri si se roaga in fata lui Dumnezeu pentru noi. Pe langa aceasta, ei sunt memoria lui Dumnezeu si pazesc Cartea Cereasca a Cunostintelor. Heruvimii cunosc totul ce e dat de Dumnezeu sa stie fiintele create. Cuvantul „Heruvim” in traducere din limba ebraica inseamna „aparatori, mijlocitori, mesageri ai intelepciunii, vederii si cunoasterii lui Dumnezeu”. Ei stapanesc tainele Dumnezeiesti si profunzimea intelepciunii Lui, sunt singuri initiati si initiaza si pe altii (pe noi). Sunt predestinati a descoperi in noi vederea si cunoasterea lui Dumnezeu.
Pristolii (asa ii numeste Sfantul Dionisie Areopaghitul) se afla in fata lui Dumnezeu sezand. Ei se numesc „Purtatori de Dumnezeu”; prin ei in mod prioritar se manifesta judecata dreapta a lui Dumnezeu: ei slujesc dreptatii Lui, proslavindu-L pe El si revarsa forta dreptatii asupra judecatorilor pamantesti, le ajuta imparatilor si stapanitorilor (de la putere) sa faca o judecata dreapta.
Serafimii, Heruvimii si Pristolii niciodata nu participa la conflictele dintre oameni, dar se afla alaturi de noi cand in mod pasnic il contemplam pe Dumnezeu si simtim in inimile noastre o dragoste permanenta. Se considera ca ei sunt cei care trezesc in oameni dragostea pentru Dumnezeu.
Ierarhia de jos este alcatuita, la fel, din trei trepte: inceputurile, arhanghelii si ingerii.
Inceputurile inseamna cete de ingeri care apara religia. Ei se numesc inceputuri pentru ca sunt superiorii ingerilor de jos, orientandu-i spre executarea poruncilor divine. Ei au in executare, de asemenea, si administrarea Universului si supravegherea tuturor imparatiilor si a cnezatelor, a pamanturilor si a tuturor popoarelor, a neamurilor si a graiurilor, deoarece fiecare imparatie, neam si popor din cinul ceresc al ingerilor isi are supraveghetorul sau aparte si stapanitorul tarii (afirmatia, ca fiecare popor si fiecare imparatie isi au ingerul lor se bazeaza pe cuvintele proorocului Daniel. Dan. 10, 13). Proorocul vorbea despre ingerii imparatiilor Persia si Iudeea. Acesti ingeri ridica in diferite posturi de onoare pe oamenii destoinici si ii indrumeaza, pentru ca ei sa accepte puterea nu de dragul propriului venit si folos, nu de dragul vanitatii si slavei desarte, dar pentru cinstirea lui Dumnezeu, pentru multiplicarea slavei Lui si de dragul folosului pentru apropiati, pentru ingrijirea tuturor necesitatilor supusilor sai.
Arhanghelii se numesc mesagerii lui Dumnezeu. Slujba lor consta in a descoperi proorocirile, cunostintele si intelegerea vointei lui Dumnezeu, pe care le primesc de la superiori si le instiinteaza ingerilor, iar prin intermediul lor – oamenilor. Sf. Grigore Dialogul spunea ca arhanghelii intaresc in oameni sfanta credinta, luminandu-le mintea cu lumina cunoasterii Sfintei Evanghelii si deschizandu-le tainele credintei cuvioase. Numele unor Arhangheli ne sunt cunoscute din Biblie. Mihail („cine e ca Domnul”), Gavriil („barbat divin”), Rafail („vindecarea divina”), Uriel („lumina divina”), Salafail („rugaciune catre Dumnezeu”), Ierimil („inaltimea lui Dumnezeu”).
Ingerii in ierarhia cereasca sunt cei mai aproape de oameni. Ei anunta micile taine si intentiile lui Dumnezeu si ii indrumeaza pe oameni sa duca o viata virtuoasa si evlavioasa in numele lui Dumnezeu. Ingerii sunt pusi sa asigure paza fiecaruia dintre noi – credinciosii: pe oamenii evlaviosi ii feresc de caderea duhovniceasca, pe cei cazuti ii ridica si nu ne parasesc niciodata, chiar daca am pacatuit, deoarece sunt intotdeauna pregatiti sa ne vina in ajutor, daca noi dorim acest lucru.
Ingerii sunt fiinte spirituale ce nu au ca noi trup fizic. Daca ei capata o forma vizibila omului, apoi numai pentru un timp scurt. Corpurile ingerilor sunt alcatuite din materie lucitoare curata subtila a acelei lumi, unde ei se afla. Se obisnuieste sa fie zugraviti cu aripi, subliniind prin aceasta ca ingerii cat ai clipi din ochi executa dorinta lui Dumnezeu.