Dispar treptat marile oraşe? Vor fi ele doar „locuri de rendez-vous” pentru elite, pentru servitorii lor și pentru cei fără copii?

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Foarte interesant articolul „Fantoma Romei Antice bântuie America”, un articol de pe unherd.com, scris de Joel Kotkin, specialist în urbanism la Chapman University și director executiv al „Institutului de reformă urbană”. În articol, domnul Kotkin ne vorbeşte despre decăderea marilor metropole, la fel ca Roma antică. Iată câteva din ideile sale principale:
* Moartea Romei Antice nu a fost un colaps, ci mai degrabă o decădere lentă și interminabilă: între secolele II și VI d.Hr., populația sa a scăzut de la 1.000.000 de oameni la doar 30.000. Însă, așa cum a avertizat cel mai mare cronicar al Romei, Edward Gibbon în 1776, o soartă similară așteaptă metropolele noastre moderne.
* Timp de zeci de ani, turnurile ultra-înalte care simbolizau cândva măreția urbană sunt la fel de anacronice precum catedralele din Evul Mediu. Ocuparea birourilor este în scădere de la începutul secolului, odată cu construirea de noi spații. În 2019, înainte de pandemie, construcțiile de clădiri noi erau la jumătate faţă de cele din 2000.
* Migrația către orașele aglomerate a început să scadă în 2015, când marile zone metropolitane au început să vadă un exod către localități mai mici. Până în 2022, și zonele rurale câștigau populație în detrimentul orașelor. Pandemia a accelerat în mod clar acest proces.
* S-a observat o creștere devastatoare a criminalității și a ilegalității, în oraşe ca Londra, Paris, Washington, New York, Los Angeles, San Francisco, Philadelphia sau Chicago. În unele părți din Chicago și Philadelphia, tinerii au acum șanse mai mari de a fi uciși de arme de foc decât un soldat american care a servit în timpul războaielor din Afghanistan sau Irak.
* Creşterea sărăciei: aproape o cincime dintre locuitorii celor mai mari 50 de orașe din SUA trăiesc sub pragul sărăciei.
* Deci, care este viitorul urban? Centrele de afaceri din marile metropole nu mai au viitor; mai degrabă vor prospera birourile suburbane de la țară. De asemenea, s-ar putea ca centrul orașelor să dispară.
* Marile oraşe vor deveni, aşa cum a prezis H.G. Wells în urmă cu peste un secol, „locuri de rendez-vous” în mare parte pentru elite, pentru servitorii lor și pentru cei fără copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate