Drojdia de bere reprezinta o combinatie echilibrata de substante minerale pe cat de rare pe atat de usor asimilabile. Ea contine: 50% proteine care sunt usor digerabile, toti acizii aminati indispensabili vietii, gluten si peptide in cantitate foarte ridicata (benefici in procesele de dezintoxicare si de rezistenta la infectii), lecitine, 14 saruri minerale esentiale, oligoelemente, 17 vitamine si altele. 100 de grame de drojdie de bere furnizeaza de 10 ori mai multa vitamina B1 decat painea, de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decat cerealele, de 20 de ori mai mult acid folic decat taratele de grau.
Exista levuri (drojdii) inalte, de panificatie, cu activitate optima intre 15-20 grade celsius si levuri joase, cu activitate optima intre 5-6 grade celsius, folosite la fabricarea berii. Numai ultimele se folosesc in terapeutica sub numele de drojdie de bere.
Drojdia de bere e considerata un aliment miracol, mult mai eficient chiar decat graul si germenii de grau, mai ales ca nicio alta hrana nu contine intr-o combinatie atat de perfecta si intr-o forma atat de usor asimilabila o gama larga de substante nutritive importante prin care, in aceasta directie, drojdia de bere depaseste cu mult in valoare cerealele, fiind mult mai eficienta decat laptele.
Este foarte indicata in anemii, stari de oboseala, usurand eliminarea de toxine si deseuri metabolice. Prin continutul sau ridicat de proteine si prin natura acizilor aminati pe care-i contine, joaca un rol protector pentru ficat. Este indicata in avitaminoze B sau complexe, afectiuni neurologice sau neuromusculare, alcoolism, hepatite, ciroze, afectiuni renale, afectiuni intestinale. Are actiune inhibitoare asupra unor germeni patogeni ca: stafilococ, streptococ, colibacil. Remediaza rapid dezechilibrul florei intestinale, mai ales cel rezultat in urma administrarii de legume, fructe sau miere in doze de o jumatate de lingurita pentru copii si o lingurita pentru adulti si batrani.
Extern: sub forma de spalaturi (o lingurita de drojdie dizolvata intr-un litru de apa) in gastroenterite acute infantile, enterite muco-membranoase, afectiuni ale mucoasei vaginale.