Panteismul este doctrina conform careia Dumnezeu este in toate lucrurile. Dar daca Dumnezeu este in toate, cum se explica lupta permanenta a unor fiinte contra altora? Cum se poate explica distrugerea unora de catre altele?
Pe de alta parte, daca Dumnezeu este in toate, spun altii, totul este la fel, iar de aici se grabesc sa traga concluzia ca totul este acelasi lucru. Dar faptul ca Dumnezeu este in toate nu inseamna ca trebuie confundat totul si nu trebuie sa fie diferentiate lucrurile intre ele, raspund altii.
„Nu luati funia drept sarpe si nici sarpele drept funie”, spune Ramiro Caile, facand aluzie la o veche povestire indiana care vorbeste de un om care a interpretat gresit mesajul panteist al maestrului sau spiritual. Acesta, intalnindu-se cu un elefant care alerga spre el, s-a hotarat sa nu se dea la o parte, cu toate ca baiatul care conducea animalul l-a avertizat de mai multe ori sa faca acest lucru, intrucat pachidermul innebunise. Acel om s-a gandit ca, din moment ce atat elefantul, cat si el erau Dumnezeu, nu putea pati nimic, deoarece Dumnezeu nu putea sa-si faca rau lui insusi. Elefantul a dat insa peste el, iar omul s-a ales cu cateva coaste rupte. Cand s-a plans peste cateva zile gurului, acesta i-a explicat urmatoarele:– Pai, sa vedem, Dumnezeu este in tine si in elefant. Era insa si in baiatul care te-a avertizat sa te dai la o parte. De ce nu ai ascultat de el, nesabuitule?