Efectele binefacatoare ale meditatiei impotriva cancerului

In laboratorul sau de la Universitatea Wisconsin, Richard Davidson studiaza schimbarile in activitatea cerebrala a persoanelor care au practicat meditatia timp de ani de zile. Cativa calugari tibetani au participat la experiment – printre ei si Matthieu Ricard, fost biolog devenit calugar budist si filosof, care a ajutat la organizarea experimentului.
In timpul meditatiei, ritmurile cerebrale inregistreaza o amplitudine mai ridicata a oscilatiilor, in comparatie cu starile non-meditative. In plus, activitatea masurata in diferite parti ale creierului a oscilat echilibrat. Se spune ca regiunile „se sincronizeaza”. In cazul creierului, acesta este un fenomen comparabil cu stabilirea coerentei in procesele biologice ale organismului. Davidson si colaboratorii sai au descoperit ca aceasta sincronizare dureaza si dupa sesiunile de meditatie.
Din fericire, beneficiile pentru sanatate ale acestor stari pot creste chiar si la cei incepatori. Acelasi laborator a efectuat un experime: avand ca subiecti directorii unei importante firme de biotehnologie. Au fost analizate doua grupuri. Membrii primului grup nu si-au schimbat obiceiurile, in timp ce membrii celei de-a doua au fost pregatiti pentru „meditatia concentrata”, asa cum aceasta este predata in cadrul programului pentru spitale, elaborat de Jon Kabat-Zinn. Dupa 8 saptamani neindestulatoare, cativa dintre cei care si-au facut un obicei zilnic de a medita pentru perioade scurte, au evidentiat schimbari semnificative in activitatea electrica cerebrala, inregistrata de electroencefalograma (EEG).  Regiunile asociate cu starea pozitiva optimismul (regiunea frontal-stanga) erau mult mai active, in comparatie cu starea lor dinainte, sau cu cea din grupul de control. Toate aceste schimbari au avut loc in numai 2 luni de experimente.
In Calgary, Canada, echipa de cercetare a prof. Linda Carlson de la Centrul pentru Cancer al Universitatii a studiat pacientii bolnavi de cancer la san si prostata, care au frecventat programul pentru meditatie. Dupa 8 saptamani, acestia au declarat ca dormeau mai bine, se simteau mai putin stresati, si simteau ca vietile li se imbogateau. De asemenea, meditatia a oferit beneficii si sistemului imunitar. Celulele albe, inclusiv celulele lor luptatoare de tip NK, si-au recapatat profilul normal, propice luptei impotriva cancerului (aceste rezultate sunt compatibile cu alte studii efectuate in laboratorul lui Richard Davidson). Acestea au aratat ca activitatea sporita a emisferei stangi, asa cum s-a observat dupa meditatie, este asociata cu o activitate mai intensa a celulelor NK, precum si un raspuns mai puternic la vaccinuri.
La Colegiul Imperial din Londra, prof. John Gruzelier a obtinut rezultate similare la pacientii bolnavi de SIDA. Cei cu activitate intensa a emisferei stangi (acelasi tip de activitate indusa de meditatie) prezentau o dispozitie mai buna si sunt mai rezistenti la raspandirea bolilor. La Universitatea de Stat din Ohio, prof. Kiecolt-Glaser a demonstrat ca pacientii in varsta, care practicasera exercitii de relaxare timp de o luna, au aratat o crestere semnificativa a celulelor NK.
De pilda, in 1999, Bob avea 60 de ani si lucra in Consiliul de Educatie, cand a aflat ca suferea de cancer la prostata. Dupa efectuarea radioterapiei pentru zona afectata, a inceput un program de meditatie a concentrarii in cadrul Spitalului Calgary. Initial, medita numai 5-10 minute pe zi, dar dupa cateva saptamani a descoperit cum sa faca acest exercitiu sa dureze, cu usurinta, 30 de minute. Dupa cum spune Bob: „Meditatia imi ofera o autoritate asupra mintii si trupului, asa cum nu am mai avut pana acum. Ma calmeaza intr-atat, incat pot privi lucrurile in perspectiva pentru a vedea ce se va intampla, nu numai in jurul meu, ci si in corpul meu. Poate parea nebunesc, dar sincer vorbind, trebuie sa recunosc ca ma bucur ca am suferit de cancer, deoarece meditatia m-a indreptat catre un alt drum in viata. Mi-a transformat modul de a trai in familie si in mediul inconjurator. Mi-a oferit un sentiment al directiei pe care nu il aveam inainte.”

La opt ani dupa declansarea bolii, Bob se simte bine. Ca etapa a studiului sau, Carlson a monitorizat raspunsurile sistemului sau imunitar, inainte, in timpul, si la inca 12 luni dupa initierea in arta meditatiei, care s-a realizat intr-un interval de 8 saptamani. Reactiile sale s-au imbunatatit semnificativ (s-a observat o reducere a substantelor inflamatoare ca citochina, alfa TNF si gama Interferon, precum si O crestere a celulelor Interleukin 10, care lupta impotriva inflamatiilor). In acelasi timp, nivelul de cortizon din organismul lui Bob a scazut. La prima vedere, atat trupul, cat si mintea lui Bob, s-au domolit prin insasi abordarea acestui nou drum in viata.
(Fragment din cartea DAVID SERVAN-SCHREIBER – “Anticancer”). Aceasta carte minunata o puteti cumpara de AICI: http://www.librarie.almeea.com/david-servan-schreiber-anticancer/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate