Este posibil ca toate societățile umane care au existat să fie în cele din urmă un preludiu pentru stabilirea unui sistem, în care o singură entitate să guverneze tot ceea ce înseamnă întreaga lume? Filozoful Universității Oxford, Nick Bostrom, propune „ipoteza singletonului”, susținând că viața inteligentă pe Pământ se va organiza la un moment dat într-un așa-numit „singleton” – o organizație care va lua forma fie a unui guvern mondial, fie a unei Super Inteligenţe Artificiale.
Pot exista și alte forme de singleton și, în cele din urmă, Bostrom crede că una dintre ele va triumfa. Filozoful susține că, în mod istoric, a existat o tendință pentru societățile noastre de a converge în „niveluri superioare de organizare socială”. Am trecut de la grupuri de vânători, la orașe-state, state naționale și acum la corporații multinaționale, Națiunile Unite și așa mai departe, până la globalizare.
O viziune asupra acestei tendințe constă în creșterea puterii către întreprinderile multinaționale și organismele guvernamentale mondiale, ceea ce face ca globalizarea să fie văzută nu ca pe o reorganizare necesară a societăților din întreaga lume, ci mai degrabă un aspect care poate provoca pierderea locurilor de muncă și submina suveranitatea fiecărei țări individuale, făcându-i pe cetățeni să fie supuși birocraților totalitari din organizaţiile globaliste.
Dar un singleton nu trebuie să ducă la un rezultat prost, susține Bostrom. De fapt, el crede că ar putea fi și un lucru bun sau cel puțin ceva care nu este nici pozitiv sau negativ – doar neutru. Potrivit filozofului, o modalitate de a ajunge la un singur individ este prin tehnologie. Supravegherea și comunicarea, tehnologia de control al minții, nanotehnologia moleculară și inteligența artificială – toate acestea ar putea fi căile singleton-ului.
Deși unele aspecte ale unor astfel de tehnologii ar putea fi cu siguranță nedorite și ar încălca libertățile individuale, Bostrom consideră că există situații în care ar putea exista un sprijin larg fie pentru o soluție tehnologică, fie pentru o singură agenție guvernamentală care să preia controlul asupra societății. Pe măsură ce lumea devine mai complexă, este mai greu să obții o coordonare eficientă între țări și indivizi din interiorul lor. Soluțiile tehnice coroborate cu valori morale convergente și un guvern democratic mondial ar putea facilita acest lucru.
Alte scenarii, cum ar fi evenimentele catastrofale, ar putea, de asemenea, grăbi crearea singleton-urilor. Liga Națiunilor, de exemplu, a rezultat după primul război mondial, în timp ce crearea Organizaţiei Națiunilor Unite a fost un produs secundar al celui de-al doilea război mondial.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): What is a Singleton? / nickbostrom.com
P.S. Filozofii Ocultei Mondiale, cum este acest Bostrom, nu fac decât să ne pregătească psihic pentru „Marea resetare” care va urma. Precum vedeţi, aceşti psihopaţi (căci altfel n-am cum să le spun) n-au nicio jenă să vorbească despre supravegherea şi controlul minţilor indivizilor ca fiind ceva „firesc”, în numele „binelui comun”. De fapt, se vrea a se instala în lume o nouă formă de tiranie (tirania digitilizată), un nou nazism / comunism, în care, la fel, se proclama superioritatea „binelui comun”. Însă aceşti indivizi nu sunt nişte marionete în mâinile unor păpuşari, iar păpuşarii trebuie să fie conştienţi de faptul că niciodată în istorie o societate tiranică nu a rezistat prea mult timp, ea spărgându-se mai devreme sau mai târziu, asemenea unei oglinzi. Libertăţile oamenilor sunt inerente, din naştere, şi ele nu vor putea fi niciodată abolite permanent.