„Elefantul în întuneric”: povestea fabuloasă care arată cât de limitaţi suntem în perceperea adevărului

„Elefantul în întuneric” este o poveste faimoasă care provine probabil din India, cu variante ale acesteia existente în multe culturi ale lumii. O variantă frumoasă a ei a fost prezentată de Rumi, un poet persan din secolul al XIII-lea.
Într-o zi, un grup de oameni din India, care nu văzuseră niciodată un elefant, au auzit că un elefant a fost adus în orașul lor. Emoționați, se grăbesc acolo unde este ținut elefantul pentru a vedea pentru prima dată această creatură magnifică, dar singura problemă este că este noapte și extrem de întuneric. Nedescurajați, ei totuşi doresc să experimenteze elefantul pentru prima dată, dar pentru că este întuneric și nu pot vedea nimic, ei decid să simtă animalul cu mâinile și să stabilească ce este.
O persoană atinge trompa elefantului: „Este o gura de apă”. Al doilea își atinge urechea: „Este un mare ventilator”. Un altul se freacă de piciorul elefantului: „Este un stâlp”. Iar ultimul își trece mâna pe spatele animalului: „Nu, niciunul dintre voi nu are dreptate, este de fapt un tron”. Pentru că nu li s-a prezentat niciodată acest animal până acum și pentru că nu puteau vedea întregul elefant, au tras concluzii pe baza cantității limitate pe care o puteau percepe prin atingere. Ei nu puteau înțelege în întregime ceea ce simțeau, pentru că elefantul era mult mai mult decât ceea ce percepuse fiecare individ.
Același lucru este valabil și pentru orice nou este prezentat oamenilor. Indivizii văd lumea prin prisma propriilor ochi și trag concluzii despre un subiect pe baza a ceea ce știu sau cred că este adevărat. „Elefantul în întuneric” oferă o perspectivă asupra limitărilor noastre atunci când este vorba de a determina natura adevărului și realitatea unui subiect dat. De asemenea, demonstrează modul în care aceste limitări influențează capacitatea noastră de a oferi opinii experților, în cazul în care există informații inadecvate, indiferent dacă suntem conștienți de aceste insuficiențe sau nu. În plus, evidențiază nevoia de toleranță și respect pentru opinii diferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate