Energia kundalini poate dizolva durerea si are un rol esential in experientele din apropierea mortii

Termenul kundalini provine din hindusa si se traduce prin „cea care este incolacita”, simbolizand energia psihobiospirituala. Conform filosofiei indiene, aceasta energie incolacita se afla la baza coloanei vertebrale si este adormita. Pentru a o descrie se foloseste uneori imaginea unui sarpe incolacit.
Filosofia indiana simbolizeaza Energia Cosmica sau Inteligenta Creatoare a Universului intr-o forma bipolara. Shiva, care face parte din Trinitatea hindusa, este divinitatea suprema sau constiinta pura. Este transcendentul sau Absolutul, aspectul tatalui. Shakti este Mama Universului, energia creatoare dinamica sau energia primara a universului, localizata la baza sirei spinarii. Shiva isi are sediul in cap, intre sprancene, sau in cel de-al saselea centru al constiintei, numit uneori in hindusa ajna. Intre cele doua simboluri ale Energiei, capul si baza coloanei vertebrale, exista o serie de puncte energetice puternice, sau roti, numite chakre (cinci in budism, sapte in hinduism). Un canal central, Jiubumna, le uneste de-a lungul unei axe verticale. Atunci cand kundalini se ridica, urca prin sushumna, deschide chakrele si produce o infinitate de experiente supraconstiente.
Cei care practica trezirea lui kundalini (kundalini yoga) se asteapta sa atinga stari superioare ale constiintei, care sa-i conduca in cele din urma la samadhi sau la iluminare. Multi cred ca inaintea iluminarii cineva poate trece prin diferite stari de expansiune a constiintei. Acestea pot include o intuitie crescuta, clarviziune si o expansiune a compasiunii, alaturi de alte experiente psihice si spirituale. Prin practica meditatiei, prin atingerea maestrului sau pur si simplu prin prezenta in aceeasi incapere cu acesta, energia kundalini poate fi trezita. Adeptii cred ca acest proces accelereaza dezvoltarea personala si evolutia spirituala.
In timp ce studia acest fenomen, Sannella (1987) a observat: „… un proces de transmutare psihofiziologica, foarte bine descris ca «trezire a lui kundalini» este o realitate cu adevarat… Procesul acesta este parte a unui mecanism de evolutie, si ca urmare nu trebuie considerat ca o evolutie patologica, ci procesul kundalini este un aspect dezirabil in sine al manifestarilor psihospirituale umane. Calea lui kundalini poate fi blocata oriunde de-a lungul traseului sau urcator. Putem privi aceste blocaje ca pe niste puncte de stres. Astfel, in ascensiunea sa, kundalini determina sistemul nervos central sa elimine stresul. De obicei, acest lucru este asociat cu o senzatie de durere. Cand kundalini intalneste aceste blocaje, actioneaza asupra lor pana cand le dizolva. Pare sa actioneze din proprie vointa, raspandindu-se in intregul sistem psihofiziologic pentru a efectua transformarea. In terminologia orientala aceste miscari spontane se numesc kriya si sunt „miscari de purificare fizica initiate de ascensiunea lui kundalini. Kriya purifica corpul si sistemul nervos si ajuta persoana sa tolereze niveluri mai inalte de energie.”
Kenneth Ring (1984) a fost primul cercetator occidental in domeniul constiintei care a speculat in detaliu rolul lui kundalini in cadrul experientelor in apropierea mortii. El a prezentat evidenta unor similitudini intre trezirea lui kundalini si efectele ulterioare ale acestor experiente in apropierea mortii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate