Cercetătorii de la Universitatea din Mauritius și de la Universitatea din Manchester spun că extratereştrii ar putea să ne sune într-o bună zi și că acel apel ar putea veni prin propriile noastre turnuri de telefonie mobilă. Cum ar putea funcționa?
„Studiul nostru oferă o perspectivă asupra la ce ne-am putea aștepta dacă există o civilizație asemănătoare omului, situată în altă parte în Calea Lactee, cu niveluri similare sau mai avansate de tehnologie”.
Studiul, publicat în revista „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, este intitulat „Simularea undelor radio scăpate de la turnurile de telefonie mobilă de pe Terra, aşa cum sunt ele văzute din sistemele solare din apropiere”. Fizicienii Ramiro C Saide și N Heeralall-Issur de la Universitatea din Mauritius, precum și MA Garrett de la Universitatea din Manchester, au decis să adopte o abordare inversă pentru a efectua o căutare a inteligenței extraterestre (SETI) în galaxia noastră, prin descoperirea de „tehno-semnături” sau semnale generate artificial care ar proveni de la dispozitivele de comunicație de pe o altă planetă. Cercetătorii s-au pus în pielea extratereștrilor, la fel de inteligenţi ca noi, care încearcă să găsească o modalitate de a comunica cu planeta noastră, văzută un bun candidat pentru a găzdui viața inteligentă. Pe măsură ce studiază această planetă, ei nu vor capta explozii masive de energie sau explozii radio rapide (Fast Radio Burst – FRB) – deoarece nu suntem suficient de avansati din punct de vedere tehnic pentru a le crea. Ei ar trebui să caute semnale slabe pe care deja le creăm. Echipa a identificat un astfel de semnal care acoperă planeta noastră, deși este unul slab.
„Am auzit mulți colegi sugerând că Pământul a devenit din ce în ce mai liniștit din punct de vedere al undelor radio în ultimii ani – o afirmație pe care am contestat-o întotdeauna. Deși este adevărat că astăzi avem mai puține emițătoare TV și radio puternice, proliferarea sistemelor de comunicații mobile în întreaga lume este profundă”.
Potrivit lui MA (Mike) Garrett, s-ar putea ca oamenii să nu producă explozii radio rapide (Fast Radio Burst – FRB), dar producem o cantitate din ce în ce mai mare de semnale slabe ale telefoanele noastre mobile și ale rețelelor lor de comunicații – atât sateliții, cât și turnuri de comunicaţii.
De exemplu, sateliții SpaceX ai lui Elon Musk, lansaţi pentru a construi și a sprijini rețeaua de comunicații Starlink, pot produce semnale care ar putea fi folosite de extratereștri pentru a ne identifica ca o civilizație inteligentă. Deși Garrett nu crede că extratereştrii vor putea accesa rețelele noastre, el și restul autorilor studiului cred că extratereştrii vor putea învăța suficient pentru a comunica cu noi doar din semnalele care se scurg din rețelele de telefonie mobilă.
„Scopul principal al studiului actual a fost acela de a determina spectrul de putere al turnurilor mobile de pe Pământ, așa cum este observat de o civilizație ipotetică situată la distanțe interstelare. Descoperirile noastre arată că undele radio de la turnurile de telefonie mobilă sunt variabile ca intensitate și de natură periodică datorită distribuției lor neuniforme pe suprafața Pământului și rotației planetei noastre”.
După cum s-a menționat şi mai sus, semnalele sunt la nivelul întregii planete, dar foarte slabe. Presupunând o civilizație aproape egală cu noi în tehnologie, ea ar trebui să fie la cel mult 10 ani-lumină depărtare pentru a putea detecta „scăpările” de semnal celular. Cercetătorii s-au uitat la trei sisteme stelare din acest interval – Alpha Centauri, care se află la 4 ani-lumină distanță, Steaua lui Barnard, care este la 6 ani-lumină distanță și HD 95735, care este la 8 ani lumină-distanță. Folosind tehnologia noastră existentă, am putea detecta „scăpările” de semnale de telefoane mobile pe planetele din acele sisteme stelare, dar și ei le-ar putea detecta pe ale noastre.
Dacă extratereştrii din oricare dintre aceste sisteme stelare ar avea un telescop echivalent cu puterea actualului Telescop Green Bank din Virginia de Vest, ei nu ar putea detecta activitatea telefoanelor noastre mobile provenind de la turnuri mobile care emit semnale radio cu o putere de 100-200 wați. Cu toate acestea, dacă extratereștrii ar avea un radiotelescop echivalent cu Square Kilometer Array (SKA) care se construiește în Africa de Sud și Australia și urmează să fie finalizat până în 2028, atunci ar putea fi capabili să detecteze activitatea noastră 4G. Eventual, ei ar putea să comunice şi cu noi – eventual chiar prin tehnologia noastră de telefonie mobilă.
Există doar o mică problemă: se crede că niciuna dintre cele trei stele cele mai apropiate nu are planete locuibile. Cu toate acestea, cercetătorii și-au atins scopul, care a fost acela să determine cât de aproape trebuie să fie o civilizație ipotetică cu tehnologie similară cu a noastră pentru a detecta semnalele noastre slabe ale telefonului mobil și a le folosi pentru a învăța cum să comunice cu noi. Vestea bună este că tehnologia noastră avansează și semnalele noastre devin mai puternice. Între timp, același lucru ar trebui să se întâmple și pe planetele care găzduiesc acele civilizații ipotetice. S-ar putea să nu fim departe de a răspunde într-o zi la telefonul mobil și de a vedea un mesaj de la o altă civilizație..
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Simulation of the Earth’s radio-leakage from mobile towers as seen from selected nearby stellar systems” / academic.oup.com