Cabala este o metodă, disciplină și școală de gândire ezoterică, care își are originea în iudaism. Accesul larg la esoterismul Cabalei este realizat de abia la sfârșitul secolului XII, prin „Cartea lui Zohar”, o carte mistică ebraică în care se găsesc, printre altele, discuții referitoare la Dumnezeu, originea și structura Universului, natura sufletului și legătura dintre energia universală și om.
La multe secole după ce vechii cabalişti au dezvăluit că realitatea există în 10 dimensiuni – şi că 6 dintre aceste dimensiuni sunt comprimate într-una singură – fizicienii au ajuns la aceleaşi concluzii: aşa-numita teorie a supercorzilor. Potrivit acestei teorii, Universul nostru este alcătuit din bucle minuscule, care vibrează şi seamănă cu nişte corzi. Vibraţiile diferite ale corzii dau naştere la particule diferite de materie.
Brian Greene, unul dintre susţinătorii de frunte ai acestei teorii, o descrie în cartea „Universul elegant”: la fel cum vibraţiile unei corzi de vioară dau naştere la diferite note muzicale, tot aşa şi vibraţiile unei corzi fundamentale dau naştere la diferite mase şi sarcini de forţă. Teoria corzilor necesită şi alte dimensiuni spaţiale care, probabil că, prin răsucire, devin foarte mici, fiindcă nu se pot vedea. După cât se pare, pentru ca această teorie să aibă valabilitate, dimensiunile trebuie să fie 10 la număr. Şi, potrivit oamenilor de ştiinţă, numărul dimensiunilor care s-au răsucit şi s-au comprimat într-una singură este de 6. Aceleaşi numere date şi de vechii cabalişti!
Profesorul Michio Kaku, o autoritate internaţională în fizica teoretică şi un susţinător de frunte al teoriei supercorzilor, scrie în cartea sa, „Hiperspaţiu”, următoarele: „Universul este o simfonie de corzi care vibrează. Iar când se mişcă in spaţiul-timp decadimensional, corzile îndoaie spaţiul-timp din jurul lor, exact la fel cum susţine relativitatea generală… În timpul Big Bangului, şase dintre cele zece dimensiuni s-au răsucit (s-au „comprimat”), alcătuind o minge minusculă, iar celelalte patru s-au extins brusc, generând Universul pe care îl percepem”. În final, profesorul Kaku a rămas surprins de asemănările şocante dintre Cabala şi teoria supercorzilor.