Forme de viaţă periculoase au fost descoperite în atmosfera Pământului, între 1.000 şi 3.000 de metri

Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Noi cercetări au dezvăluit faptul că la altitudini mari atmosfera Pământului este plină de organisme vii, actualizând ideile actuale despre răspândirea microbilor și relația lor cu sănătatea umană. În această cercetare de pionierat, o echipă internațională de experți în climă, sănătate și atmosferă a colectat date în timpul a zece zboruri de avioane deasupra Japoniei, la altitudini cuprinse între 1.000 și 3.000 de metri. În consecinţă, ei au detectat o diversitate surprinzătoare de bacterii, viruși și ciuperci în atmosferă, unele dintre ele fiind potențial patogene pentru oameni.
Studiul, publicat în jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences”, sugerează că aceste microorganisme pot călători mii de kilometri, creând astfel îngrijorări cu privire la dispersarea lor. În total, prin analiza probelor de aer, au fost dezvăluite peste 266 de genuri de ciuperci și 305 de genuri de bacterii. Dintre bacterii, au predominat Actinobacteria, Bacillota, Proteobacteria și Bacteroidetes, în timp ce Ascomycota a fost ciuperca cea mai comună. Au fost găsite și bacterii patogene precum Escherichia coli, Serratia marcescens și Staphylococcus epidermidis.
O altă descoperire semnificativă a fost capacitatea acestor organisme de a se mișca cu ajutorul vântului puternic, sugerând că ele pot călători pe distanțe lungi și că unele pot purta gene de rezistență la antimicrobiene. Acesta reprezintă un nou mecanism de răspândire a microbilor dăunători la scară globală. Analiza ADN a echipei a confirmat, de asemenea, că multe dintre microorganismele găsite erau capabile să crească în cultură, evidențiind posibilul lor impact asupra sănătății umane în regiuni geografice extinse. Mai mult, originea mai multor dintre aceste organisme a fost urmărită din China, confirmând că vânturile le-au facilitat deplasarea până la 2.000 de kilometri.
Datele colectate de oamenii de știință pentru acest studiu sunt de așteptat să stimuleze cercetările viitoare asupra riscurilor pentru sănătate ignorate anterior asociate cu răspândirea microbilor la altitudini mari.
Sursa: articolul ştiinţific „Microbial richness and air chemistry in aerosols above the PBL confirm 2,000-km long-distance transport of potential human pathogens” / pnas.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate