Fragii, coacazele si zmeura: fructele sanatoase ale padurii

Pentru cei care iubesc padurea si isi petrec vacantele in mijlocul ei, fructele de padure sunt o delicatesa din care se pot infrupta atat vara cat si mai spre toamna. In perioada iunie-august, cele mai multe dintre aceste fructe rosii de padure sunt la deplina lor maturitate si pot fi savurate proaspat culese. Dar trebuie stiut ca aceste fructe au si proprietati terapeutice fiind utilizate mai ales in remineralizari, reumatism, constipatii sau diverse boli ale aparatului digestiv.
Fructe, frunze sau rugi, uscate, proaspete, sub forma de ceaiuri sau sucuri, plantele padurii sunt importante. Pe langa continutul lor bogat in vitamine, minerale, apa vie, ele inglobeaza si energia benefica a padurii.
1) Fragii
Apreciat din Antichitate de catre romani, fragii au fost considerati un fruct complet, dar si planta medicinala. Fragii contin 90% apa, proteine, celulorza, saruri minerale, vitamine dintre care B, C, E si K, substante zaharoase permise diabeticilor. Datorita acestor substante, fragii au proprietati tonice, racoritoare, fiind totodata si nutritivi, remineralizanti, bactericizi si detoxifianti. De asemenea, fragii sunt un bun eliminator uric, regleaza functionarea ficatului, a sistemului nervos si a glandelor endocrine.
Fragii ajuta si la intarirea sistemului imunitar. De aceea sunt folositi in tratamentul asteniei, tuberculozei, gutei, reumatismului, intoxicatiilor, constipatiilor, hepatitei si in litiaze urinare si biliare. Sucul fragilor este un foarte bun in tratamentul tenurilor normale si uscate, revitalizind si hranind pielea.
Contra oxiurilor se consuma dimineata pe stomacul gol 500 g de fructe. In tratamentul diareei, cistitelor, gutei, diabetului, eruptiilor tegumentare se poate utiliza infuzia din frunze uscate.

2) Coacazele
Coacazele au un continut bogat in vitamine, celuloza, materii azotate, saruri minerale, pectina, cenusi si, bineinteles multa apa, 93%. Aceste fructe sunt aperitive, remineralizante, racoritoare, laxative, diuretice si depurative.
Ele sunt recomandate in insuficienta sucului gastric, constipatie, reumatism, guta, febra, icter, insuficienta si congestie hepatica, litiaza urinara. Coacazele se consuma si pentru tratarea inflamatiilor digestive sau urinare.
Sucul extras din coacaze se bea in doze de 50-100 ml de cateva ori pe zi, avand rol si de vitaminizant al organismului.Fructele consumate inainte de masa creste vitalitatea si energia corpului. Consumate dupa masa usureaza activitatea stomacului.
3) Zmeura
Fructele de zmeura contin 85% apa, zaharuri, celuloza, cenusi, acizi organici, vitamine si minerale. Datorita substantelor active, ele au proprietati aperitive, depurative, tonice, laxative, racoritor. Consumul zmeurei usureaza activitatea stomacului si activeaza transpiratia. Fructele sunt recomandate in dieta diabeticilor si reumaticilor.Sucul de zmeura este racoritor in stari febrile infectioase fiind foarte bun in dieta copiilor bolnavi de pojar, scarlatina sau in inflamatiile urinare. De asemenea fructele proaspete, sucul sau siropul de zmeura sunt recomandate in constipatii, reumatism, guta, astenie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate