Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
In mintea noastra se poarta un permanent dialog. Gandurile negandite pana la capat, precum si gandurile altora, inregistrate cu sau fara voia si stirea noastra, formeaza un spectacol dialogat, devin voci interioare, pe care le auzim confruntandu-se inlauntrul nostru.
Aceste ganduri ne avertizeaza, destul de subtil si destul de perfid uneori, ca nu ne merge bine, ca nu reusim sa intreprindem nimic, ca suntem prosti, urati, nedemni, deplasati, ca nu suntem inca atat de buni sau de bolnavi pe cat ne-am inchipuit, ca succesele noastre sunt pure coincidente si ca norocul nu dureaza mult.
Aceste modele de gandire, neluate in seama sau doar pe jumatate percepute, indica, tacit, directia vietii noastre. Ni se pare uneori ca ele au putere de previziune, ca au capacitatea de a privi in viitor. O veche vorba intelepta spune ca spiritul creeaza materia sau ca materia este urmarea a ceea ce stabileste spiritul.
Un mare initiat tibetan, Swami Shivananda, spunea odata: „Gandul creeaza, gandul distruge”. Toate obiectele acestei lumi sunt puse in legatura si asociate numai prin jocul mintii. Gandurile sunt o putere uriasa, ele pot sa va controleze viata, sa va modeleze caracterul si chiar sa va contureze destinul.
Evident, este dificil sa putem descrie detaliat modul in care gandurile influenteaza pas cu pas viata omului, caci procesele mentale sunt complicate si subtile, greu perceptibile si greu explicabile. Cum poti explica in numai cateva cuvinte in ce masura omul este stapanul propriului sau destin? inteleptii Tibetului ne spun ca toate facultatile, energiile si puterile care zac latent in om pot fi activate si directionale astfel incat ele sa se poata manifesta plenar.
Gandurile sunt si ele tot energie. Anumite ganduri se pot transforma in energie directionala, iar aceasta performanta se poate realiza cu ajutorul afirmatiilor. Afirmatiile sunt ganduri constiente, care vizeaza un efect pozitiv, ce inspira si elibereaza. Cu ajutorul afirmatiilor se poate directiona energia eliberata.
Gandurile sunt o forta dinamica. Orice gand pornit in lume creeaza o anumita vibratie, iar aceasta vibratie se perpetueaza. Ea nu va muri o data cu producerea gandului, ci se va reverbera din persoana in persoana si va influenta, in functie de forta emiterii sale, sute si mii de alte vieti. Daca rezultatul imediat va putea fi cunoscut de fiecare individ in parte, observandu-si propria existenta, consecintele majore ale gandurilor sale insa nu le poate cunoaste. Caci gandurile pot pune in miscare forte uriase.
De aceea, trebuie sa acordam o atentie maxima gandurilor pe care le emitem. In primul rand, nu trebuie sa lasam gandurile negative sa ne domine viata. Gandurile de ura, gelozie, egoism produc imagini distorsionate in mentalul fiecaruia, pervertesc intelectul si conduc la intunecarea intelegerii si la confuzie. Trebuie sa incercam un control atent asupra lor, eliminandu-le, pe cat posibil, din constiinta noastra. In al doilea rand, trebuie sa ne concentram pentru a formula numai ganduri pozitive, benefice pentru noi si pentru cei din jurul nostru. Purificarea de gandurile rele si urate, urmata de formularea gandurilor pozitive poate conduce la rezultate dintre cele mai uimitoare.