Gemoterapia (terapia cu muguri)

Gemoterapia este o terapie de legatura între fitoterapie si homeopatie, utilizând ca metoda de preparare specifica homeopatiei, dar având utilizare clinica asemanatoare fitoterapiei si care isi propune sa previna si sa trateze o varietate de probleme de sanatate cu ajutorul remediilor vegetale. Gemoterapia utilizeaza extracte de tesuturi vegetale proaspete, aflate in faza de crestere, tesuturile embrionare ale plantelor, arborilor sau arbustilor – muguri, mladite si radicele.
Mugurii poseda proprietati terapeutice superioare comparativ cu alte parti ale plantelor mature. Mugurii dispun nu numai de o concentrare mai mare de compusi activi, dar si de un spectru de actiune mult mai vast decat oricare dintre partile plantei luate in mod izolat. De exemplu, mugurii de paducel, o planta frecvent utilizata in gemoterapie, poseda atat proprietatile fructului (care actioneaza asupra muschiului cardiac) cat si a florii (care actioneaza asupra ritmului cardiac). Mugurii de tei combina efectele calmante ale florilor dar si proprietatile depurative si diuretice atribuite alburnului – stratul moale si alb care se formeaza in fiecare an intre lemn si scoarta.
Metoda a fost descoperita de medicul belgian Pol Henry si este în prezent foarte utilizata în Occident, în special în Franta, Germania si Italia. Principalele avantaje contau in faptul ca gemoterapicele sunt usor de administrat, nu prezinta toxicitate, permit medicului sa „dreneze” pacientul înainte de aplicarea unui alt tratament si pot fi prescrise individual sau în combinatie cu remedii din fitoterapia traditionala sau cu alte preparate ale terapiei biologice. Astfel gemoterapicele sunt cele mai indicate pentru dezintoxicarea, regenerarea si vindecarea celulelor umane. Cu ajutorul gemoterapiei se realizeaza detoxifierea organismului (eliminarea deseurilor metabolice) la diferite nivele: ficat, rinichi, plamani, articulatii, stomac, intestine, circulatie arteriala sau venoasa, piele etc. De asemenea se refac tesuturile bolnave, fiecare gemopreparat avand un organotropism specific. Maceratele glicerinice se administreaza in cure de 1-3 luni.
Gemoterapia este utilizata si in cazuri de astenie, colesterol mare, cefalee, gastrita, alergii, hipertensiune, tulburari de ritm specifice menopauzei, sechele post-infarct, ciroza hepatica, fibrom uterin, chist ovarian, psoriazis, bronsite, constipatie si imunostimulator.
Mugurii, mladitele, radacinile tinere, scoarta radacinilor, scoarta ramurilor tinere, seva si semintele sunt foarte bogate in enzime, factori de crestere, vitamine, proteine, aminoaici, acizi nucleici (AND, ARN), hormoni vegetali (auxine, gibereline, cinetina, acid abscisic), principii care sunt extrase in solutia gliceroalcoolica. Diluate in apa la momentul administrarii ele isi exercita proprietatile terapeutice speciale si regleaza functiile vitale ale celulelor bolnave, intervenind la acest nivel intr-o maniera non-violenta, dar profunda. Daca fitoterapia clasica actioneaza numai la nivel functional si metabolic, gemoterapia actioneaza la nivel organic si celular.
Dozele in care se pot administra preparatele gemoterapice:nou nascuti: 1-15 picaturi/zi,sugari: 10-30 picaturi/zi,copiii intre 2-7 ani: 20-60 picaturi,adolescenti: 30-100 picaturi (aprox. 1-3 ml)/zi,adulti: 50-150 picaturi (aprox. 2-5 ml)/zi,persoanele de varsta a III-a: 30-100 picaturi (aprox. 1-3 ml.)/zi.

Aceste cantitati sunt indicate pentru administrarea unui singur gemoterapic, intre 1-3 ori pe zi. La asocierea mai multor gemoterapice modul de administrare este prevazut pe ambalajul produsului.
Seva de mesteacan este unul dintre produsele gemoterapice cu o mare putere regeneratoare. Lemnul de mesteacan era cunoscut si utilizat din antichitate la celti si la triburile germanice ca elixir al tineretii, simbol al luminii si puritatii, deoarece toate substantele straine lui le elimina la exterior si formeaza o crusta alba, iar interiorul este mereu „curat“. Seva de mesteacan prin puterea sa regeneratoare-depurativ si antioxidant natural stimuleaza functionarea majoritatii organelor, prin activarea metabolismului la nivelul aparatului osteo-articular, endocrin, urinar, cutanat, a sistemului nervos central si a sistemului reticulo-endotelial. Are de asemeni proprietati diuretice si depurative, stimuland eliminarea acidului uric, a ureei. Seva de mesteacan are capacitatea de a reduce nivelul colesterolemiei. O cura de primavara cu acest extract, in special la persoanele care au prezentat afectiuni ale aparatului respirator in aceasta iarna si primavara, va reface organismul slabit. Curele trebuie sa fie de trei-patru saptamani, administrandu-se cate 2 ml. de doua ori pe zi, dimineata si seara, sau un 1 ml. de doua ori pe zi, dimineata si seara la copiii de peste zece ani. Puteti folosi extractul din seva de mesteacan pe tot parcursul anului, pentru tratarea unor afectiuni ca: litiaza renala, cistita cronica, artroza si reumatism cronic degenerativ, reumatism muscular si articular cu tendinta la calcifieri, oligurie, albuminurie, hiperuricemie si guta, obezitate, hipercolesterolemie, celulita, dermatoze.
Astenia de primavara dar si astenia fizica si psiho-fizica in general este marea problema a vietii agitate pe care o traim. Arborii care au o viata indelungata pentru ca stiu sa-si regenereze forta vitala-stejarul si arborele de sequoia, sunt si cei recomandati in tratarea asteniei.
Extractul din muguri de stejar este un antiastenic recomandat in surmenaj fizic si psihic, un revitalizant pentru organismul slabit sau imbatranit. Este recomandat in astenia de primavara, stari de stres, astenie sexuala si imunitate scazuta. La persoanele varstnice sau in cazurile de fenomene de imbatranire precoce se asociaza extractul din muguri de stejar cu extractul din mladite de sequoia -un antisenescent-revitalizant eficient la varstnici, in sensul sporirii fortei fizice si morale. La cei care iau multe medicamente alopate se instaleaza cu timpul o stare de astenie, de „oboseala a organismului“ la bombardarea la care este supus cu substante „nenaturale“. O combinatie de Quercus cu Sequoia in cure prelungite va duce la eliminarea toxinelor. Fenomenul este insotit de o modificare a mirosului si culorii urinei (miros neplacut) si trebuie continuat tratamentul pana cand urina revine la caracteristicile obisnuite, semn ca organismul a eliminat surplusul de „deseuri“. Cele doua gemopreparate se administreaza alternativ, de doua ori pe zi, cate 2 ml, in putina apa.
Un alt regenerator al organismului este extractul din muguri de coacaz negru, recomandat persoanelor care prezinta fenomene alergice, cu sensibilitate la diversi alergeni precum polenul. Prin actiunea imunostimulatoare se pot diminua, pana la disparitie reactiile alergice puternice la intalnirea cu alergenii. In sezonul imediat urmator, la inflorirea salcamilor si a teilor persoanele sensibile trebuie sa urmeze o cura cu acest extract pana cand trece sezonul acestor alergeni. Este totodata un intaritor pentru cei care au avut in timpul iernii bronsite spastice sau astm bronsic, precum si un depurativ pentru cei care au luat antiinflamatoare cortizonice sau necortizonice. Persoanele alergice trebuie sa-l ia neantrerupt pana cand trece sezonul alergiilor care ii influenteaza. Administrarea acestui gemopreparat nu anuleaza terapia obisnuita, dar diminueaza reactiile la alergeni, astfel incat dupa utilizarea ritmica intr-un interval prelungit poate duce, in cazurile mai putin severe, la vindecare si la disparitia fenomenelor alergice. Extractul din muguri de coacaz negru poate preveni si trata starile inflamatorii si toate tipurile de tulburari alergice. Se poate asocia cu aproape toate gemopreparatele in tulburari asociate fiind un suport pentru cresterea imunitatii. Se administreaza in picaturi, cate 2 ml in putina apa, de 2-3 ori/zi sau 2-3 ml o data pe zi, in asocieri.
Extractul din mladite de rozmarin este biogeneratorul care se adreseaza in special persoanelor cu hepatite in antecedente sau celor care sufera de sindroame dispeptice cu balonari, dischinezie biliara, fiind un activator metabolic prin stimularea sistemului reticulo-endotelial cu actiune in ficat, colecist si caile biliare. Acest preparat gemoterapic are si actiune euforizanta si eutrofica, stimuland memoria si restabilind tonusul psihic. Datorita actiunii stimulante cerebrale nu se va putea administra seara. Se administreaza in picaturi, cate 2 ml/zi, in putina apa.
In prezent, popularitatea gemoterapiei este in crestere si tot mai multe laboratoare produc extracte de muguri, sub diverse forme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate