În Africa va apărea un NOU OCEAN, ca urmare a unei fisuri geologice uriaşe

Unul dintre cele mai uimitoare fenomene naturale care au loc pe Pământ este legat de procesele geologice. Desigur, ar trebui să trăim o viață foarte lungă pentru a putea observa modul în care plăcile tectonice alunecă pentru a modela planeta. Tocmai datorită mișcărilor tectonice, pe Pământ există lacuri, continente, munți și oceane. Chiar și astăzi planeta noastră continuă să fie în continuă mișcare, dar, deși nu le putem percepe, în unele cazuri apar anumite transformări la suprafață care pot fi vizibile.
Luați ca exemplu o fisură uriașă în Africa, care, potrivit oamenilor de știință, ar putea împărți continentul în două și ar putea duce la crearea unui nou ocean. Datorită acestor mișcări subtile ale plăcilor mari ale Pământului, au loc transformări atât de importante ale modelării Pământului care permit supraviețuirea vieții pe planetă. Locul specific unde puteți vedea fisura enormă din Africa este situat în Etiopia, în inima deșertului Afar. Potrivit experților în geologie, această regiune ar putea deveni decorul pentru un nou ocean.
Totuşi, ştirea nu este un fenomen nou. În ​​anii 1970, oamenii de știință au studiat pe larg fisura enormă din Africa. Dar astăzi povestea revine pe prima pagină. Totul se datorează dimensiunii, de aproape 60 de kilometri lungime și 6 metri lățime, pe care o prezintă în prezent fisura enormă. Totuși, detaliul care a atras cea mai mare atenție cercetătorilor este că, în cea mai mare parte, fisura a atins aceste dimensiuni într-un timp foarte scurt. După cum au explicat cercetătorii, accelerarea acestui fenomen se datorează în principal mișcării microplăcii tectonice Victoria, una dintre cele mai mari de pe planetă aparținând plăcii africane. Analiza efectuată de o echipă de oameni de știință a relevat că aceasta se rotește în direcția opusă plăcii continentale.
Care ar fi posibilele rezultate ale acestei mișcări tectonice a plăcilor? Primul scenariu propus de geologi este că mișcarea microplăcii Victoria poate determina separarea definitivă a Văii Marelui Rift de continentul african. Drept consecință, un nou ocean s-ar forma în Africa. Evenimentele descrise de oamenii de știință se bazează pe faptul că Valea Marelui Rift este recunoscută drept una dintre cele mai mari fisuri geologice de pe continentul african, întinzându-se de la Marea Roșie, Iordania și sudul Orientului Mijlociu până în Mozambic şi având o lungime de circa 6.400 km și o lățime de 48-64 km. Din acest motiv, experții vorbesc despre un alt scenariu în special, o schimbare drastică a peisajului geografic cunoscut până acum.
Uriașa ruptură din Africa care ar putea duce la formarea unui nou ocean provoacă multă îngrijorare locuitorilor; însă, experții în geologie i-au calmat, explicându-le că procesul care a dat naștere fisurii enorme a început cu aproximativ 25 de milioane de ani în urmă. Pe scurt, nu există motive de îngrijorare în acest moment, deoarece creșterea rupturii se mișcă cu o rată de 7 mm pe an. Deci, dacă se va menține această mișcare constantă, fenomenul prin care Africa ar putea fi împărțită în două se va termina în 10 milioane de ani. Timp în care un nou bazin oceanic poate fi observat pe glob, precum și formarea unei insule mari, formată din rămășițele Kenyei, Somaliei și Etiopiei.
În viitor vor exista și schimbări semnificative în modelarea Pământului, deoarece mișcările plăcilor tectonice vor continua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate