În anii 1980, un obiect masiv în formă de arcă a fost găsit pe un munte din Turcia. E faimoasa „Arcă a lui Noe”?

Toată lumea știe povestea biblică: Dumnezeu a trimis 40 de zile de ploaie, ștergând toate făpturile vii de pe Pământ, ca pedeapsă răzbunătoare pentru imoralitatea umanității. Doar un vas a supraviețuit. Noe, căpitanul și constructorul său, a adunat două din fiecare animal de pe Pământ pentru a salva o bucată de viață de la Marele Potop. După catastrofă, Noe și familia lui au ajuns pe un munte și au început să repopuleze pământul. Dar există dovezi ale Arcei lui Noe? O serie de expediții recente susțin că au găsit dovezi fizice ale acesteia în munții din Turcia și Iran. Chiar și cei care se îndoiesc trebuie să admită că dovezile Marelui Potop sunt convingătoare.
Căutarea Arcei lui Noe este veche, dar expedițiile recente au găsit dovezi fizice uimitoare care arată că arca chiar a fost autentică. De exemplu, în anii 1980, Ron Wyatt a găsit urme ale ceea ce credea că este Arca lui Noe în situl Durupinar din Turcia. Nu este pe Muntele Ararat, unde Geneza susține că Noe a ajuns, dar conform Coranului, arca se află de fapt pe Muntele Judi. Wyatt a susținut că „obiectul în formă de arcă” a fost Arca lui Noe și, din dovezile fotografice, se pare că Wyatt are dreptate să identifice forma cu o navă. În ceea ce privește modul în care o navă masivă s-a oprit pe marginea unui munte, un mare potop pare a fi o explicație convingătoare.
În ciuda asemănării cu o navă, mulți oameni de știință susțin că „obiectul în formă de arcă” al lui Wyatt este de fapt o formațiune naturală. A fost dezvăluit în 1948, după ce o serie de cutremure au împins stâncile în sus, creând impresia unei nave. De asemenea, geologul Lorence Collins susține că nu există lemn – pietrificat sau de altă natură – în situl Durupinar; în schimb, părțile interioare ale „bărcii” sunt compuse din bazalt vulcanic și andezit, având astfel o explicație geologică.
Arca lui Noe? În Durupinar / Turcia. Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)
Geneza oferă indicii despre locația Arcei lui Noe, indicând chiar și unde a ajuns Noe. După un potop care a scufundat Pământul timp de 150 de zile, apele s-au retras: „Apa s-a retras constant de pe pământ. La sfârşitul celor o sută cincizeci de zile, apa coborâse, iar în a şaptesprezecea zi a lunii a şaptea arca s-a oprit pe munţii Ararat”. Ararat, în partea de est a Turciei, la granița cu Iranul, a fost în centrul a zeci de căutări pentru Arca lui Noe. În 1876, istoricul britanic James Bryce a găsit pe munte o lespede de lemn lungă de 1,25 de metri. De atunci, „vânătorii de arce” s-au răspândit în Ararat.
Potrivit textelor vechi, Arca lui Noe poate fi găsită pe vârful Muntelui Ararat. Cu peste 700 de ani în urmă, Marco Polo a susținut că arca se află în vârful „Munților Arcei lui Noe” – un enorm munte armean acoperit de zăpadă, la fel ca Muntele Ararat. În 2010, un grup susține că au găsit bucăți din Arca lui Noe exact acolo unde Biblia spunea că va fi găsită. Exploratorii turci și chinezi au urcat pe Muntele Ararat și au găsit ceva sub zăpadă. Yeung Wing-cheung, un regizor care a plecat în expediție, a spus: „Nu este 100% că este Arca lui Noe, dar credem 99,9% că aceasta este”. Arheologii și istoricii rămân sceptici fără dovezi fizice mai clare.
Povești despre mari inundații există în multe societăți antice. Epopeea babiloniană a lui Ghilgameș povestește despre un potop devastator trimis de zei. Unul dintre zei îi spune chiar unui om să construiască o corabie: „Abandonează bogăția și caută ființe vii. Fă toate ființele vii să urce în corabie”. Potrivit oamenilor de știință, există dovezi fizice clare – cum ar fi urmele unei civilizații antice găsite sub apă – că Marele Potop a avut loc într-adevăr.
Multe dintre legendele inundațiilor își au originea în Mesopotamia, unde fluviile Tigru și Eufrat au adus inundații devastatoare. Chiar și astăzi, formațiunile terestre prezintă semne de inundații masive. Arheologii au arătat că au existat o serie de inundații grave în Mesopotamia între 4000 și 2000 î.Hr. Unul dintre orașele dintre râuri a fost Uruk, care a fost cel mai mare oraș din lume în jurul anului 3000 î.Hr., cu o populație de 50.000 de oameni. Chiar și o inundație relativ minoră ar fi avut un impact devastator asupra oamenilor din aceste orașe timpurii.
Unii oameni de știință nu cred că Arca lui Noe va fi găsită vreodată. Dacă, după cum susține Geneza, Arca lui Noe a fost făcută din lemn de chiparos, aproape sigur că ea a fost distrusă în ultimii 7.000 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate