Foarte interesantă este structura statului dac, aşa cum putem afla din cartea „Carpatia. Pe urmele lui Zamolxe”. Astfel, se pare că în Dacia preistorică, fiecare cetate avea pârcălab și vlădică. Primul era reprezentantul reginei, iar cel de-al doilea îl reprezenta pe rege.
În ierarhia statului, sub rege, se aflau cele 32 de regine, cei 23 de înțelepți, Deceneu, Dereneii, cei 72 de preoți, vlădica, pârcălabii și starostele. De la mic la mare, conducătorii Daciei Primordiale aveau gradul de „cavaler în 7 Ceruri”.
Comunitatea era condusă de staroste, care era reprezentantul înțelepților. Consiliul de cârmuire era format din: staroste, preot și 12 bătrâni (oameni înstăriți – bărbați și femei). Toată garda comunității era alcătuită din femei.
În Dacia, oamenii desăvârșiți purtau haine albe, brodate, asemănătoare cu cele ale lui Zalmoxe. Nu făceau niciodată bine ca să li se întoarcă; erau chibzuiți la vorbă și mai mult faptele vorbeau despre ei. Numai ei aveau dreptul de a purta cușmă brumărie; în societate, erau numiți „gospodari”.