În sfârşit, pot fi previzionate cutremurele!? Cercetătorii au descoperit natura misterioaselor anomalii electromagnetice, care apar chiar cu câteva săptămâni înainte de apariţia cutremurelor

De ceva timp, seismologii au fost conștienți de anomaliile câmpurilor electromagnetice ce însoţesc un cutremur, uneori apărând cu câteva săptămâni înainte de producerea cutremurului. Este tentant să credem că aceste anomalii electromagnetice ar putea fi folosite pentru a prezice când va avea loc un cutremur. Până acum, însă, cauza anomaliilor ciudate nu a fost stabilită.
Însă, noi cercetări sugerează că cheia constă în gazele care sunt prinse în ceea ce este cunoscut sub numele de „supapă de falie”, ce se poate acumula înaintea unui cutremur. Aceste straturi impermeabile de rocă pot aluneca pe o falie, creând o poartă care blochează fluxul de apă subterană. Când, în cele din urmă, supapa se fisurează și scade presiunea, se eliberează dioxid de carbon sau metan, dizolvat în apa prinsă, extinzându-se în volum și împingând fisurile din falie. În timp ce gazul iese la suprafaţă, acesta se electrifică și electronii eliberați de pe suprafețele fisurate se atașează la moleculele de gaz și generează un curent electric, pe măsură ce se deplasează în sus.
Folosind o configurație de laborator personalizată, echipa a reușit să testeze reacțiile dioritului de cuarț, gabrului, bazaltului și granitului, în simulări de cutremur. S-a demonstrat că toţi curenții de gaz electrificat ar putea fi într-adevăr legați de fractura de rocă.
Până când un cutremur va putea fi previzionat de o activitate electromagnetică neobișnuită – activitate care, oricum, se întâmplă foarte mult pe planeta noastră, – mai este cale lungă. Dar, dacă această idee este susținută de cercetări viitoare, ne-ar putea oferi o metodă pentru a previziona cutremurele.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate