Ursul este un animal profund benefic pentru tigani. Ei continua sa ingrijeasca ursii batrani, chiar si pe cei incapabili sa mai danseze, pana cand acestia mor. Sa privesti un urs aduce noroc. A domestici un urs, unul dintre rarii carnivori mari din Europa, pana acolo incat sa il faci sa danseze da un anumit prestigiu celui care reuseste s-o faca. Intre altele, cei care cresc si dreseaza ursi nu ezita sa tranzactioneze virtutile magice ale protejatului lor. De fapt, ursul are faima de a lua asupra sa bolile.
Profesorul Vukanovic, care i-a studiat mai ales pe prezentatorii de ursi (ursari) din peninsula balcanica, povesteste o legenda ciudata, dar inca vie la tiganii artizani si mestesugari din regiunea Aleksinac, din Serbia: o tanara fecioara (detarbandji) a ramas insarcinata fara sa aiba niciodata relatii amoroase. Ingrozita de aceasta nenorocire, a hotarat sa se inece, dar un barbat, care a tasnit dintr-odata din apa, i-a spus sa nu se teama, pentru ca va naste un animal capabil de a munci cat un om. Tanara fecioara a nascut un urs. Tiganii din tribul ei au fost de acord sa creasca animalul si l-au invatat sa danseze si sa faca o multime de trucuri. De atunci, toti tiganii au devenit ursari.
„Pana prin 1950, scrie Michel Praneuf, „calcatura ursului” se folosea ca metoda de a vindeca artrita, reumatismul, malaria sau febra. Bolnavul se intindea pe burta pe pamant, isi acoperea capul, si ursarul facea animalul sa mearga si sa sara pe spatele sau. Se pare ca pe langa acest „masaj” frica de urs era suficienta pentru a face ca boala sa o ia la fuga.”
Ursul isi transfera astfel forta (mana sa), luand asupra sa toate slabiciunile, mai mult sau mai putin imaginare ale bolnavului. Toate aceste slabiciuni (dureri, anemie sau melancolie) sunt catalogate ca „umbre”. In schimb, femeile insarcinate si tinerele maritate nu trebuie sa priveasca niciodata in ziua nuntii un urs dansand. Daca o fac, acest lucru va dauna caracterului viitorului copil.