În vremuri îndepărtate, pe teritoriul României chiar trăiau lei! De acolo vine numele monedei naţionale?

Vă vine să credeţi sau nu, dar în urmă cu mii de ani, leii au existat în Europa, în special în Ungaria sau în zona Balcanilor (Grecia, Bulgaria sau chiar România). De unde ştim lucrul acesta? Din mai multe surse, ca relatările scriitorilor antici, artefactele vechi în care sunt reprezentaţi lei sau din urmele de fosile de lei, găsite în diverse situri arheologice.
Pe vremuri, oamenii din apropierea văii Nemeei, în sudul Greciei, trăiau cu frica de moarte faţă de un leu care pândea pe dealurile din jur și prăda populația. Numai puternicul Hercule, provocat de regele din Tiryns din apropiere, ar fi putut ucide fiara. Fiul lui Zeus l-a încolțit pe puternicul carnivor într-o peșteră și l-a doborât cu brațele goale. După aceea, oamenii au trăit în pace, iar Hercule și-a continuat faimoasele aventuri. Desigur, povestea cu leul poate fi o simplă fabulă, parte dintr-o distribuție de zei, eroi și fiare fantastice care au populat miturile antichității. Cu siguranță nu există lei sălbatici astăzi în Europa. Dar, arheologii de la începutul secolului al XX-lea au crezut că ar putea exista ceva adevăr cu privire la existența leilor în regiune în vremuri străvechi. De ce altfel apar aceste creaturi în arta de la sfârșitul epocii bronzului, precum și în mituri și rapoarte reale ale unor savanți de mai târziu din perioada clasică, cum ar fi Aristotel și Herodot?
Deși astfel de teorii au fost îndelung respinse de alți cercetători, în 1978, doi proeminenți zooarheologi germani au făcut o descoperire uluitoare. În timpul unei săpături din Tiryns – același oraș al cărui rege legendar l-a îndrăznit pe Hercule să intre în acțiune – au dat întâmplător de un os de călcăi al unei feline, lângă un schelet uman. Era inconfundabil osul unui leu, din aceeași specie care locuiește astăzi în părți ale continentului african. Osul a fost doar primul dintre zecile de oase care au apărut în Tiryns și în alte părți ale Europei în deceniile următoare. Deși unele detalii rămân neclare, mulți arheologi și istorici folosesc acum aceste dovezi pentru a concluziona că leii moderni au trăit cândva alături de oameni în părți din ceea ce este astăzi Europa, timp de sute de ani.
În anii care au urmat, zooarheologii au continuat să facă descoperiri de lei în Europa. Pe lângă dinți și oasele degetelor de la picioare, ei au descoperit fragmente de pelvis, oase ale picioarelor și vertebre din locuri din Ungaria, România, Bulgaria și sudul Ucrainei. Mai jos puteţi observa cu puncte roşii locurile din Europa unde au fost găsite fosile de lei. Iar unul din locuri se află în Dobrogea.

De când şi până când au trăit leii în Europa de sud-est? Greu de spus, dar se pare că undeva în epoca cuprului şi în epoca bronzului, adică aproximativ acum 3.000 – 6.000 de ani.
Sursa: sapiens.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate