O serie de obiecte dodecaedrice (cu 12 feţe) deosebite au fost descoperite în nord-vestul Europei și identificate ca fiind de origine romană. Cel mai recent a fost găsit în Anglia de către un voluntar al Grupului de Istorie și Arheologie Norton Disney.
„Dodecaedrul Norton Disney este singurul exemplu găsit în Midlands și este un exemplu deosebit de bun. Este bine turnat, complet, fără deteriorări și într-o stare excelentă. Este un exemplu de măiestrie foarte fină, finisată la un standard ridicat. Este un obiect din aliaj de cupru: 75% cupru, 7% staniu și 18% plumb. Înălțimea totală este de 8 cm. Lățimea sa totală este de 8,6 cm și greutatea de 254 grame. De asemenea, este o descoperire importantă prin faptul că a fost găsită „in situ”, unde a fost plasată în mod deliberat cu aproximativ 1700 de ani în urmă, împreună cu ceramică romană din secolul al IV-lea, într-un fel de groapă de carieră” – au spus cei de la grupul mai sus amintit.
Obiectele dodecaedrice sunt unul din marile mistere ale arheologiei şi asta pentru că nimeni nu ştiu în ce scop au fost făcute: ar putea fi dispozitive de măsurare, calendare, sceptre ornamentale, arme, unelte sau într-un total alt scop. Ele nu au o dimensiune standard, așa că nu pot fi dispozitive de măsurare. Neprezentând semne de uzură, deci nu pot fi instrumente.
Unii specialişti au emis ipoteza că romanii au folosit obiectele în ritualuri magice, ceea ce ar putea explica absența dodecaedrelor din înregistrările istorice. Odată cu îmbrățișarea creștinismului de către Imperiul Roman, au apărut legi care interziceau magia. Practicanții și-au păstrat ritualurile, și, obiectele conexe – secrete.