Începând cu 29 septembrie 2024, Pământul va avea o „a doua lună”, timp de două luni

Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Începând cu sfârşitul lui septembrie 2024, Pământul va lua o „a doua lună” sub forma micuţului asteroid 2024 PT5. Spre deosebire de Lună, principalul satelit al Pământului, care însoțeşte planeta noastră de aproximativ 4 miliarde de ani, această „mini lună” nouă va rămâne în jurul Pământului doar două luni, până în noiembrie 2024, înainte de a se întoarce la „casa” sa – centura de asteroizi care urmărește planeta noastră și orbitează în jurul Soarelui.
Într-o nouă lucrare ştiinţifică, publicată în revista „The Research Notes of the AAS”, o echipă de oameni de știință a identificat viitorul eveniment de captare gravitațională. Ea a observat proprietățile dinamice deosebite ale lui 2024 PT5, în timp ce monitoriza în mod obișnuit obiectele nou descoperite pentru un comportament potențial periculos. „Obiectul care ne va face o vizită aparține centurii de asteroizi Arjuna, o centură secundară de asteroizi formată din roci spațiale care urmăresc orbite foarte asemănătoare cu cea a Pământului la o distanță medie față de Soare de aproximativ 150 de milioane de kilometri”, a spus autorul principal al cercetării, profesorul Universității Complutense din Madrid, Carlos de la Fuente Marcos. Marcos a explicat că unele dintre aceste obiecte din centura de asteroizi Arjuna se pot apropia de Pământ la o distanță apropiată de aproximativ 4,5 milioane de km și la viteze mici de aproximativ 3.540 km/h.
În aceste condiții, energia geocentrică a obiectului poate deveni negativă, iar obiectul poate deveni o lună temporară a Pământului. Acest lucru se va întâmpla din 29 septembrie 2024 și va dura timp de aproximativ două luni. Dar obiectul nu va urma o orbită completă în jurul Pământului.
Evenimentele cu „mini luni” au două variante. Prima variantă reprezintă episoade lungi în care asteroidul completează una sau mai multe revoluții în jurul planetei noastre, acestea putând dura unul sau mai mulți ani. În a doua variantă, corpul ceresc nu finalizează o revoluție completă; aceste capturi temporare pot dura doar câteva zile, săptămâni sau chiar câteva luni.
Pentru a deveni o „mini lună”, un corp ceresc trebuie să se apropie de Pământ la o distanță de aproximativ 4,5 milioane de km și cu o viteză de aproximativ 3.540 km/h. În aceste condiții, energia geocentrică poate deveni negativă, iar obiectul devine temporar legat de Pământ. Până acum, știința a identificat doar două obiecte supuse unor capturi lungi: 2006 RH120 și 2020 CD3. Există şi alte trei capturi scurte: 1991 VG, 2022 NX1 și 2024 PT5.
Evenimentele scurte de mini lună ca acesta, care urmează, în care corpul mic (în acest caz un asteroid) dobândește energie geocentrică negativă timp de săptămâni sau câteva luni, sunt relativ frecvente, cu mai multe evenimente pe deceniu. Episoadele de captură lungă, pe de altă parte, sunt rare, Pământul experimentând câte unul la fiecare 10 sau 20 de ani.
Cauza ejectării acestor obiecte din jurul Pământului sunt perturbările gravitaționale cauzate de Soare. Odată ce 2024 PT5 și-a îndeplinit rolul de „mini lună”, va reveni pe o orbită centrată pe Soare, rămânând parte a centurii de asteroizi Arjuna. Din păcate, în timpul vizitei sale în jurul Pământului, 2024 PT5 nu va fi vizibil pentru marea majoritate a observatorilor cerului, obiectul fiind prea mic și slab pentru telescoapele și binoclurile tipice de amatori.
Sursa: studiul ştiinţific „A Two-month Mini-moon: 2024 PT5 Captured by Earth from September to November” / iopscience.iop.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate