Incredibila Piramidă a lui Cestius din Roma – ascunde ea nişte secrete?

Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)
Egiptomania a cuprins Roma, în urma cuceririi Egiptului în anul 30 î.Hr. Atât artefacte originale masive, cât și copii inspirate au apărut în tot orașul, ca de exemplu piramidele. Se ştie au fost construite două piramide reale și doar una a rămas – piramida lui Cestius.
Piramida lui Cestius a fost construită cel mai probabil între anii 18 și 12 î.Hr. Piramida înaltă de 36 de metri a fost construită ca mormânt pentru un roman bogat. Se știu puține lucruri despre bărbatul care ar fi fost posibil să fi fost îngropat aici, deoarece mormântul a fost jefuit cu mult timp în urmă, iar pământul din jurul lui s-a schimbat dramatic de-a lungul secolelor. Acum, piramida se află la marginea unei intersecții cu trafic aglomerat, lângă o stație de tren principală. Însă, acum 2 milenii, piramida se afla mult în afara centrului orașului, înconjurată de coloane impunătoare și două figuri de bronz.
Piramida se ridică într-un unghi mult mai ascuțit decât faimoasele piramide din Egipt. Acest lucru s-ar putea să se fi datorat informațiilor incorecte despre piramidele de la Giza (constructorii romani, folosind betonul ca material de construcție, au reușit să crească unghiul mai abrupt), sau s-ar fi putut inspira din piramidele nubiene mai abrupte de lângă Jebel Barkal, aflate acum în Sudan. În orice caz, proporțiile neobișnuite ale acestei piramide au fost interpretate de către arta europeană ca fiind piramidele egiptene originale.
În timpul acestei nebunii pentru construcţii egiptene, celebrele obeliscuri au început să apară în Roma. Două dintre ele datând din această perioadă încă există şi astăzi: unul se află situat în Piazza del Popolo și al doilea în Piazza di Montecitorio (deși niciunul nu se află în locația lor inițială). A mai existat o altă piramidă mai mare în Roma, cunoscută sub numele de „Piramida lui Romulus”, lângă Castelul Sant’Angelo. Această piramidă nu a supraviețuit, marmura ei fiind folosită la construirea scărilor de la Bazilica Sf. Petru.
Piramida lui Cestius este construită din cărămidă și ciment, acoperită cu marmură albă. Inițial, interiorul mormântului său a fost decorat cu fresce pline de viață, descrise în detaliu de primii călători, dar acum ele au dispărut în mare parte. Între 271 și 275 a fost construit în jurul ei mai multe ziduri, ceea ce probabil a ajutat piramida să supraviețuiască de-a lungul secolelor.
În inscripția de pe latura de sud-est a piramidei stau scrise următoarele: „Gaius Cestius Epulo, fiul lui Lucius, din cartierul Poblilian, pretor, tribun al poporului, funcționar al banchetelor publice. După voia sa, această lucrare a fost terminată în trei sute treizeci de zile; a fost executat de moștenitorii săi L. Pontus Mela, fiul lui Publius, din districtul Claudian, și slobozitul său Pothus.”
Piramida a fost restaurată mai întâi în anii 1600, mai târziu în 1999 și din nou în 2015. Este singura piramidă de acest fel din Europa. Astăzi, mormântul poate fi accesat doar cu o permisiune specială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate