Incredibila putere a numerelor din traditiile si religiile lumii

Magia numerelor este o componenta esentiala a simbolismului magic. Anticii si-au fondat marile doctrine filosofice pe numere, deoarece principiul misticii numerice se afla in calitatea lor de a fi infinite. Agrippa spunea: „Putere si proprietati miraculoase se ascund dincolo de numere”. Fiecare divinitate isi avea cifra speciala sau combinatia sa de numere. Numerele comunicau, conform magiei, puterea lor asupra lucrurilor cu care se aflau in legatura.
Unitatea reprezinta divinitatea. Numarul 2 este principiul pasiv, materia, principiul feminin. Numarul 3 este miscarea inainte, progresia, fecunditatea, generarea. Numarul 4 prezinta materia in stare de perfectiune; el corespunde numarului sacru al lui Dumnezeu, Tetragrama. Numarul 7, utilizat frecvent in magie, trimite la un simbolism care vine din cele sapte planete primare: Cartea Destinelor este compusa din 7 tablite; la evrei numarul 7 era foarte mult intrebuintat in limbajul sacru. Numarul 9 este cel al sferelor celeste si divine. El se leaga de cele 9 muze si de cele 9 sfere pe care acestea le prezideaza. Agrippa spunea ca acest numar poseda, de asemenea, marele mister ocult al crucii, caci Iisus Hristos a murit in ora a 9-a; anticii isi celebrau mortii noua zile.
In general, in magie, numerele nepereche erau de bun augur. Virgiliu spunea: „Numero deus impari gaudet” („Zeii iubesc numerele nepereche”). Numarul 10 este numarul universal si complet, exprimand cursul vietii, iar numarul 12, dupa Cornelius Agrippa, este divin si foloseste la masurarea cerului.
Si in traditiile romanesti numerele joaca foarte multe roluri. De exemplu, 3, 7 si 9 sunt des intalnite: in basmele romanesti intalnim 3 fete, 3 zane, 9 mari, 9 tari, iar dintre numerele cu sot, numerele 4, 12, 40. Acesta din urma apare des in ritualurile de trecere: 40 de zile dureaza recluziunea lehuziei dupa nastere, 40 de zile se tine doliu obligatoriu dupa moarte si tot 40 de zile mai traieste omul caruia i s-a luat umbra si s-a ingropat la temelia unei zidiri.
In descantecele populare, se foloseste numarul 3, cel al misterului trinitatii si al perfectiunii divine: descantecele se rostesc de trei ori, la trei intervale diferite, astfel incat numarul 9, care rezulta din aceasta inmultire, ca numar simbolic, are o putere mistica intreita. Numarul 44 apare si el invocat in descantece, iar numarul 99 reda, simbolic, infinitatea bolilor, care sunt „de 99 de feluri”. Simbolismul fiind comun atat magiei, cat si religiei, simbolismul numerelor are, in aceasta din urma, o relevanta sacra deosebita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate