In cultura tineretului occidental, vrajitoria a devenit o tema extrem de populara. Succesul fenomenal al seriei „Harry Potter”, cu sute de milioane de exemplare vandute in intreaga lume, in timp ce mai mult de jumatate din copiii americani au citit cel putin una dintre carti – a constituit un catalizator al acestei tendinte. Sub pretextul unei fantezii nevinovate, aceste carti il pun pe cititor in contact cu practici oculte reale, si cu personaje reale din istoria vrajitoriei. Cele sapte carti ale seriei ce urmaresc instruirea lui Harry Potter in practicile magiei, pe o durata de sapte ani, ceea ce se aseamana mult cu programul pregatitor de sapte ani al unui grup ocult, Ordo Anno Mundi, al carui sediu se afla in Londra.
Cu toate ca autoarea J.K. Rowling neaga orice implicare personala in practicile oculte, ea recunoaste ca a intreprins multe cercetari in domeniul magiei, din dorinta de a le da cartilor un caracter cat mai realist, si marturiseste ca acestea se bazeaza, in proportie de mai mult de o treime, pe practici oculte reale. In mod intentionat sau nu, cartile sale – laolalta cu filmele si marcile comerciale bazate pe acestea – constituie o cale de acces in domeniul ocultismului, pentru cei doritori sa mearga mai departe in aceasta directie.
Fenomenul Harry Potter reprezinta numai unul dintre numeroasele mijloace prin care vrajitoria este popularizata in interiorul culturii de tineret. Filmele (de exemplu: Craft, Practical Magick) si show-urile televizate (Buffy, spaima vampirilor, Sabrina – vrajitoarea adolescenta,Charmed) se adreseaza publicului tanar, ademenindu-l cu ideea ca poti fi puternic si „la moda” cu ajutorul practicilor oculte, iar o multime de carti si de adrese web ofera instructiuni detaliate si indrumari pentru cei care doresc sa devina vrajitori.
Iar tinerii musca momeala si se lasa ademeniti. In Marea Britanie, de exemplu, Federatia Religiilor Pagane a instituit, in septembrie 2001, postul de secretar cu probleme de tineret, care urma sa se ocupe de numarul tot mai mare de informatii cerute de tineri. Purtatorul de cuvant al federatiei, Andy Norfolk, atribuia interesul crescand al acestora fata de vrajitorie influentei seriei Harry Potter, ca si altor carti, articole si show-uri televizate, care prezinta magia intr-o lumina atragatoare. El a adaugat ca, dupa aparitia fiecarui articol referitor la vrajitorie sau la practici pagane, „primim un val urias de apeluri telefonice, majoritatea din partea adolescentelor”. Un sondaj de opinie realizat in anul 2000, in randul elevilor de gimnaziu din Marea Britanie, a constatat ca mai mult de jumatate se declarau „interesati” de ocultism, in timp ce peste un sfert erau chiar „foarte interesati”.
In America, forma cea mai populara de vrajitorie este astazi Wicca. Fondatorul sau, ocultistul britanic Gerald Gardner, era prieten apropiat al satanistului notoriu Aleister Crowley, membru al ordinului Ordo Templi Orientalis intemeiat de acesta din urma, si de asemenea membru al Confreriei din Crotona, organizatie co-masonica. In cadrul acesteia, Gardner a primit initierea intr-un grup de vrajitoare care isi revendica o vechime de sute de ani, si in care se practica inchinarea la „zeita” si „zeul incornorat”.