Inteligenţa Artificială ChatGPT a fost întrebată câte civilizaţii extraterestre avansate există în galaxia noastră. Răspunsul: între 0 şi 132 de civilizaţii!

Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Câte specii extraterestre avansate există în galaxia noastră? Precum se ştie, în anul 1961, astrofizicianul F. Drake a propus în acest sens, următoarea formulă: N = n * P1 * P2 * P3 * P4 * t/T, care se citește în felul următor: numărul de civilizații în galaxie (N) este egal cu numărul total de stele (n), înmulțit cu șansa (probabilitatea) ca o stea să aibă planete (P1), cu șansa ca pe respectivul sistem planetar să existe viață (P2), cu șansa ca viața să fi evoluat până la o ființă inteligentă (P3), cu șansa ca ființa inteligentă să fi ajuns până în stadiul unei civilizații tehnologice (P4). Acest rezultat mai trebuie înmulțit cu raportul dintre durata estimată de viață a unei civilizații și durata de viață a Galaxiei (t/T), pentru a nu pune la socoteală decât civilizațiile contemporane nouă, nu și pe cele care s-au stins ori abia urmează să se nască.
Celebrul Chatbot al Inteligenţei Artificiale ChatGPT a fost pus să estimeze numărul de civilizaţii extraterestre avansate, pornind de la ecuaţia lui Drake de mai sus. El a dat două rezultate: varianta optimistă şi varianta pesimistă. În varianta optimistă, a ieşit 132 de posibile civilizaţii avansate extraterestre, iar în cea pesimistă, rezultatul a fost mai mic de 1 (spre 0), ceea ce ar însemna că noi, oamenii, am fi singura civilizaţie avansată din galaxia noastră.
Concluzie: utilizarea ecuației Drake, cu estimările actuale, sugerează că numărul civilizațiilor extraterestre avansate din galaxia Calea Lactee variază de la mai puțin de una la peste o sută, în funcție de valorile atribuite fiecărui parametru. Estimările cele mai rezonabile indică un număr mic de civilizații, posibil doar 1 sau 2, care există concomitent cu umanitatea. Incertitudinile din fiecare parametru evidențiază necesitatea unei interpretări prudente. Pe măsură ce cunoștințele noastre științifice se extind, în special în descoperirea exoplanetelor și în domeniul astrobiologiei, putem rafina aceste estimări. Până atunci, posibilitatea existenței unei vieți extraterestre avansate rămâne o întrebare deschisă și intrigantă, încurajându-ne să continuăm explorarea Cosmosului.
În concluzie, deşi existența civilizațiilor avansate este plauzibilă din punct de vedere statistic, numărul real poate fi limitat din cauza diferiților factori evolutivi și tehnologici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate