Rolex este unul dintre cei mai cunoscuți producători de ceasuri, din 1905. Pentru cei care nu sunt colecționari sau nu sunt familiarizați cu mărcile de ceasuri, un Rolex este sinonim cu ceasuri de lux.
Fondat inițial în 1905 la Londra de către Hans Wilsdorf, în vârstă de 24 de ani, și cumnatul său, Alfred Davis, Rolex a fost cunoscut pentru prima dată sub numele de Wilsdorf și Davis. Inițial, cei doi au importat mecanisme, pe care le-au încorporat în carcase şi le-au vândut bijutierilor. Ulterior, bărbaţii au văzut potențialul de a-și dezvolta propriul brand. În 1908, acest lucru a fost realizat când Wilsdorf a creat numele de Rolex.
Numele „Rolex” nu provine de la numele de familie al ceasornicarilor; Wilsdorf a spus ulterior că numele i-a venit în timp ce mergea într-un autobuz tras de cai, când „un geniu i-a șoptit Rolex la ureche”. Wilsdorf dorea un nume scurt care să fie ușor de reținut și de spus în orice limbă. În timp ce brandul a început la Londra, după ce şi-a schimbat numele în Rolex, compania și-a deschis un birou în La Chaux-de-Fonds, Elveția. În 1919, compania s-a mutat definitiv din Anglia la Geneva. În 1920, numele s-a schimbat oficial în Montres Rolex SA, iar mai târziu în Rolex SA.
Rolex se laudă cu peste 500 de brevete diferite, încă de la începuturi. În 1926, industria ceasurilor a cunoscut o schimbare importantă, poate una dintre cele mai importante repere în ceasurile moderne. Rolex a inventat prima carcasă rezistentă la apă folosind o coroană înșurubată patentată. Se numea Rolex Oyster, iar acest ceas a fost supus testului suprem de Mercedes Gleitze, o înotătoare profesionistă britanică și prima femeie care a trecut în înot Canalul Mânecii. Pentru a spori publicitatea în jurul înotului, Rolex a pus rezervoare de pește în vitrinele magazinelor cu un Rolex Oyster scufundat, pentru a demonstra calitățile sale impermeabile.
La doar câțiva ani după ce a dezvoltat Oyster rezistent la apă, Rolex a continuat să inoveze și a dezvoltat rotorul Perpetual în 1931, care înseamnă o rotire la 360 de grade și generarea de energie la arcul principal. Rolex a adăugat acest lucru la carcasa Oyster și modelul se numea Rolex Oyster Perpetual. Totuși, rotorul era destul de gros, aşa că Rolex a ajustat carcasa pentru a compensa grosimea adăugată și acesta a fost începutul modelelor „Rolex Bubbleback”.
O altă invenție adăugată modelelor Oyster Perpetual a fost compilarea automată a datei. Acesta a fost introdus în 1945. Acest model a fost primul cronometru automat care avea o deschidere pentru dată pe cadran. Day-Date a fost lansat în 1956 și a fost primul ceas care a afișat atât ziua, cât și data. Acest model a continuat să fie purtat de președintele SUA, Lyndon B. Johnson, și a fost supranumit „ceasul prezidenţial”.
Nu vom continua să menționăm toate cele 500 de brevete și inovații Rolex, dar iată câteva inovații suplimentare ale mărcii: Parachrom Hairspring, Amortizor Paraflex, Inserții pentru ramă Cerachrom, Syloxi Hairspring, Escape Chronergy etc.
În 1953, Sir Edmund Hillary și Sherpa Tenzing Norgay au fost primii bărbați care au ajuns pe vârful Muntelui Everest. Norgay a purtat un ceas Rolex Oyster Perpetual „Bubbleback”. Dacă a ajunge în vârful lumii nu a fost suficient, Rolex s-a aventurat și în adâncurile întunecate ale oceanului. În 1960, Trieste a fost lansat în cel mai adânc punct de pe Pământ, o depresiune de 10.916 metri numită Challenger Deep. Aceasta ar fi a cincea și cea mai adâncă scufundare. Ce era atașat la exteriorul navei? Un Rolex Deep Sea Special. În 1967, Rolex Sea-Sweller a fost lansat pentru public, cu o rezistență la apă la o adâncime de 1.220 de metri.
O altă explorare notabilă la adâncime pentru Rolex a avut loc în 2012, când regizorul și exploratorul James Cameron a coborât în Challenger Deep. Aceasta a fost prima scufundare solo în adâncime și, la fel ca la Trieste, submersibilul avea UN Rolex Deepsea Challenge pe un braț robotic exterior. Rolex onorează această scufundare cu modelul Rolex Deepsea D-Blue, cu o rezistenţă la apă de 3.900 de metri.
În 1962, Rolex a devenit cronometrul oficial al Daytona International Speedway și modelul Rolex Cosmograph Reference 6239 a fost introdus pentru a sărbători acest lucru. Cronograful a fost supranumit şi „Daytona”; abia în 1965, toate variantele includeau cuvântul „Daytona” imprimat pe cadran alături de „Cosmograph”. Unul dintre cele mai rare modele Daytona este cunoscut sub numele de „Paul Newman”, după ce actorul a început să conducă mașini de curse în anii 1970. Aceste modele sunt incredibil de rare; în 2017, ceasul real al lui Paul Newman a fost scos la licitație și s-a vândut pentru 17,75 milioane de dolari, făcându-l unul dintre cele mai scumpe ceasuri vândute la licitație.
Încă de la început, Rolex s-a deosebit de alți producători de ceasuri. Wilsdorf a fost un lider neconvențional care a impulsionat noi inițiative și un accent pe cercetare și dezvoltare. Wilsdorf a murit în 1960, iar proprietatea Rolex SA, care include sub-companii interconectate precum Tudor, a trecut la Fundația Hans Wilsdorf, creată în 1945, după ce prima lui soție a murit. Fundația a continuat să susțină inovarea în brand, fidel viziunii lui Wilsdorf.