Lamaia

Lamaiul, originar din India, este una dintre cele mai vechi plante cultivate. In ziua de azi, lamaiul creste in climatul subtropical peste tot in lume, in special in Florida si in zona mediteraneana.
Desi sucul fructelor sale are un gust acru, lamaia are in corp un rol protector reducand hiperaciditatea stomacului. Sucul de lamaie si coaja au un efect antiseptic, iar frunzele acestui copac sunt folosite in scaderea febrei. In plus, lamaile sint foarte bogate in vitamina C, care mareste sistemul imunitar si actioneaza ca antioxidant, protejand celulele.
Terapiile care folosesc lamiile se bazeaza pe proprietatile lor antiinflamatorii. Ele ajuta la curatarea corpului favorizand transpiratia si actionand ca un diuretic natural. Lamaile stimuleaza, de asemenea, apetitul, ajuta digestia, intaresc sistemul imunitar, alina durerile musculare si imbunatatesc circulatia periferica.
Lamaile sunt cunoscute ca remediu pentru guta, retentia de urina, artrita, deficienta de vitamina C, inflamatia gurii si gatului, raguseala, problemele digestive, astm, insomnie, palpitatii si afectiuni ale ficatului.
Utilizari ale lamailor
1) Infuzia de frunze de lamai

Se toarna o cana de apa fiarta peste cateva frunze uscate de lamai si se lasa 10 minute sa se imoaie. Pentru a reduce febra si linisti crampele, e bine sa beti cel putin doua cani pe zi. Indulcit cu miere, acest ceai ajuta la inlaturarea simptomelor de raceala si in cazurile de astm. Este, de asemenea, bun impotriva insomniei deoarece induce relaxarea care permite cufundarea intr-un somn adanc.
2) Uleiul esential de lamaie
Datorita proprietatilor antiseptice, uleiul esential de lamaie are multiple utilizari. Este foarte bun pentru piele deoarece poate indeparta insectele, iar aromoterapia il recomanda pentru efectele lui binefacatoare asupra sistemului nervos. Pulverizat in camera poate purifica si improspata aerul. Uleiul esential de lamaie este des folosit si in cosmetica datorita proprietatilor astringente.
3) Coaja de lamaie – pentru linistirea durerilor articulare si a nervilor
Parfumul de ulei volatil care se gaseste in cojile de lamaie relaxeaza vasele de sange si produce un efect antiinflamator. Razuiti cu atentie coaja de la o lamaie avand grija sa luati numai partea galbena. Frecati apoi cu coaja razuita partea dureroasa a corpului si bandajati zona pentru una-doua ore.
4) Sucul de lamaie – pentru calmarea arsurilor solare
Sucul diluat de lamaie se aplica usor, cu ajutorul unui tifon, pe pielea arsa de soare. Sucul actioneaza ca un astringent, usurand durerea.
5) Sucul de lamaie – ca dezinfectant
Sucul de lamaie poate fi utilizat si ca dezinfectant pentru ranile usoare care apar in gura sau gat. Aplicati din acest suc diluat pe zonele afectate sau faceti gargara de cateva ori pe zi.
6) Sucul de lamaie – pentru alinarea durerilor de gat si raguseala
Stoarceti o lamaie si diluati sucul cu o ceasca de apa fierbinte. Faceti de trei ori pe zi gargara cu acest suc.
7) Sucul de lamaie – pentru oprirea hemoragiei nazale
Picurati putin suc de lamaie diluat cu apa pe un strop de vata si tamponati repetat pe membrana nazala. Efectul astringent trage la un loc tesuturile corpului.
8 ) Lamaile vitalizeaza si stimuleaza creierul
Lamaile pot fi utilizate pentru stimularea abilitatilor naturale ale creierului deoarece culoarea lor actioneaza asupra emisferei stangi a creierului. Culoarea lor este un stimulent cerebral si sexual, activeaza timusul si controleaza cresterea.
Daca intentionati sa folositi si coaja lamailor aveti grija sa le curatati bine. Coaja trebuie sa fie lucioasa, cu mici granule. O scurta privire aruncata asupra exteriorului lamaii poate da indicii asupra cantitatii de suc pe care aceasta o contine. Lamaile mari tind sa aiba coaja groasa fara sa insemne ca dau mai mult suc. Daca o lamaie este mica si pare usoara ea poate sa contina mai mult suc decat va asteptati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate