O peşteră numită Gaura Chindiei (Peştera Chindiei / Gaura Mică), situată în Defileul Porţile de Fier (comuna Pescari, jud. Caraş-Severin), are nişte picturi rupestre senzaţionale, dar şi litere ciudate. Precum am spus, peştera e situată în defileul Porţilor de Fier, la locul numit „Strîmtura” Pescari Alibeg, la circa 80 de metri deasupra nivelului apelor Dunării, într-o zonă în care Dunărea îşi îngustează cursul până la 450 de metri, străjuită de o parte şi de alta de masive abrupte de calcar jurasic şi cretacic, înalte de 120 de metri. Structura acestor masive a favorizat, cu multe milenii în urmă — datorită cursurilor de ape subterane — formarea mai multor peşteri etajate.
Deşi accesul la peştera pictată e dificil cu locuri prăpăstioase, stânci golaşe printre care trăiesc vipere, originalitatea şi extrema sa importanţă ştiinţifică reprezintă un mare punct de atracţie. Printr-o intrare îngustă se pătrunde într-o galerie cu o suprafaţă de circa 60 de metri pătraţi, de unde pornesc mai multe cotloane. Puţine ore din zi lumina pătrunde firav în acest loc, mai mult spre chindie / seară („chindie” = „timp al zilei către asfințitul soarelui”), astfel încât localnicii i-au dat şi numele de Peştera Chindiei.
Ei bine, pe pereţii acestei peşteri, au fost descoperite în anii ’70 reprezentări artistice (cercuri barate, păsări, motive astrale, amprenta palmei şi multe altele) realizate în ocru roşu. Deşi au o vechime foarte mare, de probabil mii de ani, ele se păstrează foarte bine, cu toate că de-a lungul veacurilor această peşteră a fost folosită ca adăpost vremelnic pentru oameni şi animale.
Specialiştii au observat că pereţii de nord şi est ai peşterii sunt în întregime acoperiţi cu motive pictate în roşu, între care au fost identificate reprezentări stilizate: fiinţe omeneşti, păsări, brăduţi, motive astrale (soarele), şi, foarte important de menţionat, amprenta palmei şi a degetelor. Alături de acestea nu lipsesc ornamentele alcătuite din linii, cercuri cu puncte sau barate, uneori simple, pătrate punctate, elemente în formă de X, pentagoane, cruci, stele cu cinci colţuri şi chiar texte încă indescifrabile, în chirilică şi slavonă veche (chiar dacă e vorba de o epocă mult mai târzie).
Ţinând cont că există asemănări cu o aşezare paleolitică foarte apropiată de peşteră, descoperită de arheologi (Alibeg), iar această aşezare a fost datată în mileniul VI î.Hr., aşadar desenele rupestre din Peştera Chindiei ar putea avea chiar şi… 8.000 de ani vechime!
Picturile de pe pereţii peşterii Gaura Chindiei — monument unic pentru ţara noastră — ridică o multitudine de întrebări legate de semnificaţie şi mobilul lor. Sunt acestea simple însemnări ale celor care au locuit-o vremelnic, făcute întâmplător, sau mesaje, exprimări cu un conţinut mai profund, realizate de iniţiaţi într-un loc tăinuit?