Imagine: generata de Microsoft Designer
Timp de secole, legiunile armatei romane au cucerit totul înaintea lor. Au „măturat” prin Europa, Africa de Nord și Orientul Apropiat, învingând pe toți și creând Imperiul Roman, unul dintre cele mai mari și mai trainice pe care le-a văzut vreodată lumea.
Multe dintre aceste legiuni și-au găsit glorie în cuceririle lor, devenind legende pentru realizările lor, pentru tenacitatea și priceperea lor în luptă. O astfel de legiune este romană „Legio a IX-a Hispana” („Legiunea a IX-a spaniolă”), formată în secolul I î.Hr.
Dar Legiunea a IX-a, cu toată gloria ei, a avut o soartă neobișnuită. Cele mai multe legiuni romane pot fi urmărite de la crearea lor de-a lungul istoriei lor și putem spune cu încredere ce s-a întâmplat în cele din urmă cu ele. Dar Legiunea a IX-a, în timp ce staționa în Marea Britanie, pur şi simplu a dispărut. Cum putea să dispară o întreagă legiune? Și ce s-a întâmplat cu ea?
Legiunea a IX-a a Romei a fost una dintre legiunile notabile din armata imperială romană. A fost operațională din secolul I î.Hr. până undeva în jurul anului 120 d.Hr., timp în care a luptat în multe bătălii atât pentru Republica Romană, cât și, mai târziu, pentru Imperiul Roman. Legiunea a IX-a a fost o parte importantă a invaziei romane a Marii Britanii și a fost staționată permanent în Marea Britanie după invazie. Cu toate acestea, după 120 d.Hr., nu mai avem nimic: Legiunea a IX-a nu mai apare în nicio înregistrare și pur și simplu dispare din forțelor armate romane.
Uitată de-a lungul istoriei, interesul publicului pentru soarta Legiunii a IX-lea a câștigat avânt odată cu bestseller-ul „Vulturul Legiunii a IX-a” al romancierului Rosemary Sutcliff. Romanul din 1954 a oferit o nouă teorie cu privire la dispariția Legiunii a IX-a, sugerând că i s-a ordonat să ducă o bătălie în Caledonia, Scoția de astăzi, iar acolo au fost distruși.
Caledonia nu a fost niciodată cucerită de romani, care, în cele din urmă, au preferat să construiască două ziduri enorme care se întind în toată țara pentru a împiedica războinicii picți scoțieni să pătrundă în Marea Britanie romană. Teoria ei a găsit atractie în masă și a fost transformată într-un film în 2011, numit „Vulturul”.
Dar teoriile lui Sutcliff sunt mai probabil ficțiuni narative decât explicații plauzibile. Este puțin probabil ca o legiune să fie distrusă fără nicio înregistrare istorică.
Aşadar, în afară de dispariția sa misterioasă, ce mai știm despre Legiunea a IX-a? Una dintre ultimele dovezi ale existenței Legiunii a IX-a se găseşte la Muzeul York, unde se află o inscripție, care este probabil ultima dovadă cunoscută a prezenței legiunii în Marea Britanie. De fapt, Legiunea a IX-a a armatei romane a fost transferată la York în anul 122 d.Hr.
Unii au sugerat că Legiunea a IX-a a rămas staționată în Marea Britanie și a fost absorbită de cultura nativă britanică. Dar, în absența oricărei alte dovezi ieșite la iveală, soarta celei de a IX-a Legiuni a rămas un mister.