Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Prin anii ’90. a apărut o teorie ciudată privind Marea Piramidă a lui Kheops din Egipt. Autorul teoriei era un egiptolog amator francez, care, după ce a devorat teancuri de cărţi de specialitate, a declarat cu nonşalanţă că Kheops a fost un profanator şi un impostor. El şi-ar fi însuşit Marea Piramidă, care a fost, de fapt, opera faraonului Suphis I. Niciodată nu s-a găsit nimic în această piramidă, dar autorul pretindea că ştia unde se ascunde camera mortuară a lui Kheops, la fel şi cea a lui Suphis I.
Revelaţiile făcute de francez au stârnit rumoare printre egiptologi. Aşadar, conform teoriei, piramida, aşa-zisă a lui Kheops, ar fi fost construită, între anii 3075 şi 3018 î.Chr., sub domnia lui Suphis I. Kheops, care a fost faraon între anii 2589 î.Hr.-2566 î.Hr., a început construirea unei piramide, dar la Abou Roache, cam la 17 kilometri distanţă de platoul de la Giza. Constatând că preţul construcţiei era foarte ridicat, el ar fi abandonat-o, în favoarea celei înălţate de Suphis I. Contribuţia lui Kheops a fost doar aceea de a-şi grava numele pe pereţii interiori ai piramidei regelui Suphis!
Până acum sunt doar teorii. Dacă ele se vor confirma în viitor, atunci se va putea vorbi despre o descoperire remarcabilă… Însă… Kheops (Khufu) a fost un rege egiptean antic, care a fost al doilea faraon al Dinastiei a IV-a, în prima jumătate a perioadei Vechiului Regat (secolul al XXVI-lea î.Hr.), domnind între anii 2589 î.Hr.-2566 î.Hr. Există însă o problemă cu această teorie: Khufu (Kheops) a fost al doilea faraon al dinastiei a patra, iar grecii îl numeau şi „Suphis”. Aşadar, e posibil ca Kheops şi Suphis I să fie una şi aceeaşi persoană…