„Margareta, regină a Daciei” – cine a fost această mare conducătoare din Europa?

În 4 iulie 1413, regele Eric al VII-lea al Danemarcei îngropase în catedrala din Roskilde, pe venerabila regină Margareta (Margrethe) I, mama sa vitregă. Inspirată de profețiile Sfintei Brigita a Suediei, Margareta avusese viziunea creării a ceea ce devenise atunci un veritabil imperiu al Nordului, depășind până și precedentul lui Knut cel Mare din secolul al XI-lea. Cuprinzând, pe lângă teritoriul actualelor regate ale Danemarcei, Suediei, Norvegiei, și pe cel al Finlandei, o bună parte din litoralul baltic, insulele Feroe, Islanda și Groenlanda – Uniunea de la Kalmar devenise a doua putere a Europei, nu doar teritorială, ci și maritimă.
Odată cu înmormântarea reginei, i s-a oferit drept omagiu, cu această ocazie, câte un potir votiv. Câteva din ele se mai păstrează în colecțiile muzeelor din Scandinavia. Pe soclul lor se poate citi în inscripția latină „† Elemosina domine Margarete regine Dacie Swecie et Norwegie. Orate pro ea”. Adică, Margareta era nici mai mult nici mai puţin decât „regină a Daciei, Norvegiei şi Suediei”.
Într-un articol din 18 februarie 2022 – Şocant, dar adevărat: în trecut, regii Danemarcei erau numiţi şi „regii Daciei”! De ce!? – spuneam că Danemarca se numea în trecut şi… Dacia! De exemplu, ducele normand Richard I (943-996), în lupta sa împotriva regelui franc Louis al IV-lea, a beneficiat de sprijinul puternic al lui Haigroldus uero rex Daciae magnanimus, adică a regelui dac Harald „Dinte albastru”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate