Zilnic, ne trec prin cap in jur de 70 000 de ganduri. Creierul persoanelor cu un coeficient de inteligenta mai mare nu este mai activ, nu este mai mare, ci este pur si simplu mai eficient. Femeile si barbatii gandesc diferit. De aceea, daca un barbat si o femeie ar suferi leziuni in aceeasi zona a creierului, efectele ar fi complet diferite. Totusi, creierul uman ramane unul dintre cele mai mari mistere ale lumii moderne. Nu am reusit inca sa ii descifram tainele si cu cat aflam mai multe, cu atat devenim mai fascinati de comoara pe care o posedam. Iata 7 dintre cele mai mari dileme in legatura cu mintea umana.
1. Somn usor, vise frumoase
Daca cereti mai multor oameni sa va spuna din ce sunt facute visele, probabil veti obtine tot atatea raspunsuri cate persoane ati intrebat. Si asta din cauza ca oamenii de stiinta inca nu au descifrat misterul care invaluie visele.
O posibilitate: visatul este un exercitiu pentru creier, condus prin stimularea sinapselor dintre celulele nervoase. Alta teorie este ca oamenii viseaza despre lucrurile pe care nu au reusit sa le faca in timpul zilei sau despre emotiile pe care le-au trait. In general, oamenii de stiinta sunt de acord ca visele apar in timpul somnului profund.
2. De ce ne fura somnul
Musculitele de otet o fac. Tigrii o fac, iar oamenii par a nu se mai satura. Somnul este atat de important pentru oameni incat petrecem aproape un sfert din viata dormind. Totusi, motivele subtile pentru care dormim raman o enigma.
Totusi, oamenii de stiinta sunt de acord ca somnul este crucial pentru supravietuirea mamiferelor. Privarea indelungata de somn poate duce la schimbari de comportament, halucinatii si in cazuri extreme, chiar la moarte.
Exista doua trepte ale somnului. Prima, miscarea non-rapida a ochilor (NREM), in care creierul functioneaza mai lent si miscarea rapida a ochilor (REM), in care creierul este foarte activ.
Unii oameni de stiinta sunt de parere ca somnul in NREM da o pauza corpului nostru, conservand energie, similar hibernarii. In schimb, in timpul REM s-ar organiza amintirile. Totusi, aceste teorii nu sunt dovedite.
3. Membrele „fantoma”
Se estimeaza ca aproximativ 80% din persoanele care au suferit amputatii simt caldura, mancarime, presiune si durere venind dinspre membrele lipsa. Fenomenul este cunoscut drept „membrul fantoma”, iar persoanele care se confrunta cu el simt de multe ori ca membrul lipsa face inca parte din corp.
O explicatie spune ca nervii care corespundeau membrului lipsa au creat noi conexiuni la coloana si continua sa trimite mesaje creierului. O alta posibilitate enuntata de unii oamenii de stiinta presupune ca creierul uman este proiectat sa functioneze mereu ca si cum corpul ar fi intact.
4. Suna, suna … ceasul biologic
In hipotalamus s-ar gasi un nucleu supranumit „ceasul biologic”, care programeaza corpul uman sa urmeze un ritm de 24 de ore. Cel mai evident efect al acestui ritm este ciclul somn-stare de veghe, dar ceasul biologic afecteaza si digestia, temperatura corpului, presiunea sangelui si productia de hormoni.
Intensitatea luminii poate ajusta „ceasul” inainte si inapoi prin reglarea emisiei hormonului numit melatonina. Ultimele dezbateri stiintifice pe acest subiect incearca sa afle daca suplimentarea productiei de melatonina poate preveni dereglarile provocate de schimbarea fusului orar.
5. Excursie pe aleea amintirilor
Unele experiente sunt greu de uitat, ca de exemplu primul sarut, sau prima zi de scoala. Dar inca nu se stie exact modul in care oamenii gestioneaza aceste experiente in amintiri.
Scanand creierul, oamenii de stiinta au descoperit un mecanism responsabil pentru crearea si stocarea de amintiri. Totusi, dilema in acest subiect este locul unde se stocheaza amintirile, deoarece atat cele adevarate cat si cele false, activeaza zone apropiate din creier.
Pentru a descoperi o amintire reala, subiectilor studiilor li se cere sa puna subiectul in context, lucru mult mai greu de facut daca evenimentul nu s-a petrecut.
6. Doi copii numarau o bila
Rasul este una dintre actiunile umane cele mai putin intelese. S-a descoperit ca in timpul rasului se activeaza trei parti ale creierului: una care ajuta la intelegerea glumei, alta care spune ce muschi trebuie miscati si o a treia regiune, emotionala, care transmite senzatia de „fluturasi in stomac”.
Ramane totusi necunoscut de ce unii oameni rad la un banc in timp ce pe altii ii pufneste rasul in timpul unui film de groaza. Totusi, ceea ce stie toata lumea este ca rasul ne face sa ne simtim mai bine.
7. Constienta
Cand ne trezim dimineata, observam daca soarele este exact acolo unde trebuie, pasarelele canta si aerul pe care in tragem in plamani poate sa fie mai mult sau mai putin curat. Cu alte cuvinte, suntem constienti.
Acest subiect complex a invrajbit lumea stiintelor inca din antichitate. Doar recent, neurocercetatorii au considerat ca acest subiect poate face obiectul realistic al unei cercetari.
Cea mai mare dilema in acest domeniu de cercetare este modul in care creierul da nastere la experiente subiective. Pana acum, oamenii de stiinta au adunat doar o mare lista de intrebari.