Matthew Manning, omul cu puteri paranormale dovedite stiintific

Povestea vietii lui Matthew Manning seamana cu o ciudata combinatie intre Harry Potter si Dosarele X, dar in descrierea stiintifica a puterilor lui deosebite nu exista nici urma de fictiune. Timp de aproape trei decenii, acest remarcabil vindecator si mediu britanic a lucrat cu cativa dintre cei mai reputati cercetatori care au incercat sa explice inexplicabilul.
Manning a ajuns in atentia opiniei publice pentru prima data in 1974, ca urmare a unei emisiuni de la BBC, cu titlul The Frost Interview [Interviul inghetat]. A provocat o adevarata senzatie nationala facand o demonstratie de scriere automata – transcria mesaje de la morti – in care diagnostica foarte corect bolile de care sufereau unele persoane din public. Dar pentru familia lui, pentru colegi si fostii colegi de scoala, aceasta performanta era putin surprinzatoare in comparatie cu demonstratiile uimitoare pe care le facuse in trecut.
Poltergeist in casa parinteasca a lui Manning
In autobiografia sa, One Foot in the Stars [Cu un picior in stele], Manning povesteste cum familia lui a fost martora la activitatile lui spiritiste pentru prima data in februarie 1967, pe cand se afla la casa parinteasca din Shelford, din apropiere de Cambridge. Evenimentele s-au derulat treptat; mai intai, o cana mare din argint a zburat de pe etajera in timpul noptii, apoi diverse obiecte, de la scrumiere la fotolii, au inceput sa se miste prin casa. In cele din urma, tatal lui Matthew a luat legatura cu George Owen, profesor de genetica la Colegiul Trinity din Cambridge si una dintre cele mai avizate autoritati din lume in materie de poltergeist.
Fenomenele bizare din conacul Queens House
Profesorul Owen a dat asigurari familiei ca erau martorii unui fenomen natural, chiar daca nu putea fi explicat, dar care, dupa un timp, va disparea. Catva timp parea sa fi avut dreptate. Dar in toamna anului 1968, cand Matthew, pe atunci in varsta de 12 ani, s-a mutat impreuna cu familia la Queens House, un conac din secolul al XVIII-lea, situat in apropiere de Linton, spiritele s-au intors sa se razbune. Intr-o noapte, pe care Manning o descrie ca „demna de un film de groaza”, a vazut cum dulapul din dormitor se inclina spre el -, apoi a simtit cum patul incepe sa vibreze, si s-a ridicat la vreo 15 cm de pardoseala, dupa care s-a lasat la loc.

In dimineata urmatoare, membrii familiei au gasit bucataria, salonul si sufrageria de la parter complet devastate. In urmatoarele cateva luni, s-au produs zeci de astfel de fenomene bizare, printre care aparitia unor scrijelituri pe pereti si a apei din senin. La un moment dat, mama lui Matthew a propus sa lase o bucata de hartie si un stilou intr-o camera goala si incuiata, ca sa vada ce se intampla. Cateva minute mai tarziu s-au intors si au gasit pe hartie cuvintele „Matthew, ai grija!” alaturi de semnul zodiacal al Leului.
La inceput, tatal lui Manning, un arhitect cu picioarele pe pamant, a incercat sa gaseasca explicatii rationale. Dar dupa ce a fost martor la atat de multe fenomene paranormale, s-a vazut nevoit sa recunoasca existenta lor ca atare.
Fenomenele poltergeist au loc si cand Manning a stat ca intern la colegiu
Cand fiul lui a intrat ca intern la Oakham School in Rutland, Manning l-a avertizat pe directorul John Buchanan in legatura cu ce ar putea sa se intample. Si bine a facut. In cartea sa, Manning povesteste cateva dintre incidentele minunate, ciudate si infricosatoare la care au fost martori elevii si profesorii de la Oakham School – multe dintre acestea comparabile cu experientele supranaturale ale lui Harry Potter de la Hogwarts. Paturile incepeau sa se miste in timp ce ocupantii lor incercau sa doarma. Cuie, pahare si cutite cu maner de fildes se materializau din senin si incepeau sa pluteasca prin camera. Umerase de haine din sarma se transformau in bile mici si pe peretii dormitoarelor apareau luminite sclipitoare.
Disperat, pedagogul lui Manning l-a dus la un ocultist ca sa-l supuna unui „ritual de interzicere”. Din pacate, acesta nu a avut efect si, timp de doua saptamani, copiii inspaimantati se strangeau in camera sorei sefe. Intr-o noapte, femeia a vazut cum se aprind surcelele si se trezeste din senin cu cioburi si pietricele care ii cad in poala. Incidentele de felul acesta s-au petrecut pe tot parcursul vietii de scolar a lui Matthew Manning, iar cu timpul au inceput sa se manifeste si puteri paranormale mai „sofisticate”.
Manning face desene si picturi asemanatoare unor mari maestri ai picturii
In pofida parerii unanime a profesorilor ca, in domeniul artei era total netalentat, la un moment dat Manning a inceput sa faca niste „desene automate” absolut remarcabile intr-o multitudine de stiluri. Printre acestea se numarau tablouri in stilul unor maestri decedati ca Paul Klee, Thomas Rowlandson si W. Keble Martin. Mai tarziu, Manning a elaborat lucrari care semanau cu cele ale lui Picasso, Goya, Beardsley si Durer, iar, uneori, profesorii il asistau de la inceput pana la sfarsit. Ulterior, administratorul scolii, Roger Blackmore, a povestit ca l-a urmarit pe Manning la lucru si i-a pus mai multe intrebari. „Manning a raspuns imediat cu usurinta”, isi aminteste Blackmore. „Mi-a vorbit despre perioada din care provenea tabloul. Nu parea sa fie in transa. Lucra ca orice pictor de mare talent.”
In tot acest timp, Manning a prezentat si mesaje venite, chipurile, de la persoane decedate, scrise cu diverse caligrafii si in stiluri diferite. In timpul vacantei de vara din 1971, unul dintre corespondentii lui cei mai asidui era un anume Robert Webbe, care se pare ca fusese candva proprietarul conacului Queens House (si vorbea ca si cand inca ar mai fi fost). In anul urmator, Manning, ingrijorat pentru sanatatea bunicii lui, a stabilit un dialog cu un medic pe nume Thomas Penn, pe care descoperise ca-l poate convoca oricand doreste. Penn a fost cel care a uluit ulterior publicul cu diagnosticele lui in anul 1974.
Experimente stiintifica ce demonstreaza capacitatile paranormale ale lui Manning
Frenezia mediatica ce a urmat dupa emisiunea The Frozen Interview l-a transformat peste noapte pe Manning intr-o vedeta internationala. A scris o carte devenita apoi bestseller, cu titlul The Link [Legatura] si a calatorit in toata lumea ca s-o lanseze si sa-i faca publicitate. Dar s-a straduit sa satisfaca si curiozitatea cercurilor stiintifice si s-a supus unei serii aproape nesfarsite de teste de laborator. In 1976, a inceput un turneu prin campusurile universitare din Statele Unite, pornind de la Universitatea din California si ajungand pana la Institutul de Cercetari Washington din San Francisco.
Succesele lui experimentale au fost numeroase si variate. Printre acestea, se numara si capacitatea lui de a influenta un impuls electric pe pielea unei broaste, sedarea sau trezirea unui subiect care statea intr-o alta incapere, obligarea unei monede aruncate in sus sa cada cu fata in sus sau in jos si sa ghiceasca care din zece canistre continea apa si care rulmenti. In acest ultim test de perceptie extrasenzoriala, Manning a ghicit corect in opt cazuri din zece in trei runde separate – rezultat care exclude posibilitatea de a ne afla in fata unei intamplari. Intr-un experiment din California a demonstrat chiar ca poate sa imbunatateasca recolta data de semintele comerciale de iarba, tinand fiola in mana si concentrandu-se.
Dar probabil ca cea mai uluitoare realizare a lui Manning a fost cea din anul urmator, de la Fundatia pentru Stiintele Mintii din San Antonio, Texas. Aici, o echipa condusa de psihologul William Braud incerca sa stabileasca daca psihokineza (folosirea puterilor paranormale pentru a provoca miscarea obiectelor) poate influenta sistemele biologice ale omului. Experimentele lui cu Manning in domeniul incetinirii degenerarii anormale a hematiilor din sange sugereaza ca acest lucru este posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate