Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Omenirea este obsedata de mii de ani de a obtine nemurirea, dar chiar si in ciuda progreselor incredibile din stiinte si medicina obtinute in ultimele secole, specia noastra ramane la fel de vulnerabila la procesul de imbatranire ca si stramosii nostri in urma cu milioane de ani. Cu toate acestea, un singur om – un calugar budist pe nume Yongey Mingyur Rinpoche – contesta ceea ce stim despre imbatranire si, in special, despre impactul meditatiei asupra ritmului in care creierul nostru imbatraneste.
Rinpoche, in varsta de 41 de ani, a inceput sa mediteze la varsta de 9 ani si a continuat practica de-a lungul vietii. El a acceptat sa participe la un studiu stiintific, pentru a valida ceea ce spuse de el. Cercetatorii i-au scanat creierul de 4 ori, pe parcursul a 14 ani, folosind un RMN structural (imagistica prin rezonanta magnetica). In acelasi timp, un grup de control de 105 voluntari care nu au practicat meditatia au fost, de asemenea, scanati in acelasi mod. Un instrument de invatare automata numit Brain Age Gap Estimation (BrainAGE), adica Estimarea Varstei Creierului, a fost apoi utilizat pentru a determina din aceste date cat de batran era creierul fiecarui individ. In mod incredibil, dar rezultatele par sa sugereze ca practicile meditative ale lui Rinpoche i-au redus varsta biologica cu 8 ani.
„Marea constatare este ca creierul acestui calugar tibetan, care a petrecut peste 60.000 de ore din viata sa in meditatie formala, imbatraneste mai lent decat creierul celorlalti”, a declarat cercetatorul principal al studiului, Richard Davidson, de la Universitatea din Wisconsin- Madison. Cu toate acestea, nu este clar daca acest lucru ar insemna ca acest calugar ar putea sa traiasca mai mult.
„Din punct de vedere biologic are sens, deoarece stresul este un lucru care provoaca imbatranirea”, a spus neurologul Kiran Rajneesh de la Centrul Medical Wexner al Universitatii de Stat din Ohio.
Sursa articolului: livescience.com