La noi in tara, Sf. Nicolae – Mos Craciun au convietuit mult timp impreuna. Varguta lui ,,Sf. Nicolae”, mai prezenta pentru copiii obraznici o amenintare. Dupa primul razboi mondial, figura lui Mos Craciun devine din ce in ce mai populara. La ea contribuie in mod deosebit „Universul Copiilor si al Tineretului”, „Unchiul Nita al d-lor Marin I. Predescu si Ilie Algazi” cu „ilustratiunile” facute de pictorul Pascal.
Florin Obogeanu scrie in 1933 o poezie intitulata „Mosul cu barba de vata”, dedicata lui Mos Craciun:
„Frunza verde, flori de nalba,Si-anul asta a venitMosul bland cu barba albaSi cojoc introenit.A batut incet la usaCu toiagu-i de alunFrunza verde de branduseEu stiu ca-i Mos Craciun.Frunze albe, flori de gerPe la case cu copiiMosul a venit din cerSa aduca jucarii.Sus, pe bradul minunat,Printre stele de betea,Sta urseiul luminat,Papusoi de catifea.Tren, otomobil, un calMosul bland a scos din sac,Si o vie pe un dealCu al ei frumos conac.Firisor uscat de iarbaTudorica zise tare:– Te cunosc eu dupa barba Mosule,esti tata mare…Frunza verde portocale,Sanda a sarit, deodata:– Nu, nu este tata mare!Barba lui nu e de vata…”
Iata povestea lui Mos Craciun, culeasa si povestita de I. Dragoslav:
Aflandu-se la casa lui Craciun, Maica Domnului ii spune acestuia: „Nu te teme Craciune, Dumnezeu, sfantul, a vrut sa trag la casa ta si sa fac minunea asta, ca sa-ti arate, ca s-a apropiat imparatia cerurilor. De azi inainte numele tau va fi pomenit in veac de veac de toate natiile pamantului. Si ziua ta de azi sa fie pomenita cu nasterea baietului meu. Da, pentru ca ai taiat manile femeii tale, pe langa ca ai albit, ai sa mai capeti o osanda: Tu niciodata sa nu mai mori si sa nu fii acasa de ziua ta ci, de la cantatul cocosilor din sara zilei lui Ion Botezatorul, feciorul sfintilor Zaharia si Lisaveta, sa umbli ca gandul din targ in targ, din sat in sat si din casa in casa, din palat in bordei, cu o traista in spate plina cu varzari, bocanete, parale, lemne, strae, stele, luceferi, jucarii, carti de povesti, pe care Craciunoaia ti le-a pregatit in vreme de un an, si sa le imparti la bogat si la sarac, unde te-i pricepe si sa canti cu steaua, nasterea baietului meu”.
Mos Craciun a rezistat pana in anii 70, cand a fost schimbat in „Mos Gerila”. Dupa revolutie „Mosul” si-a recapatat locul cuvenit.