Cipru, cunoscut pentru peisajele sale uimitoare, este un paradis al biodiversității mediteraneene. Plajele pitorești ale insulei atrag de obicei atenția. Cu toate acestea, ochii ageri și curiozitatea unor oameni care merg pe plajă au oferit informații importante despre o specie necunoscută până acum pe insulă: gândacul de apă uriaș, cunoscut și sub numele de gândacul mușcător de degete.
Oamenii de știință Michael Hadjiconstantis de la Asociația pentru Protecția Patrimoniului Natural și Biodiversitate din Cipru, Iakovos Tziortzis de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului din Cipru și Kadir Bogac Kunt de la Institutul de Cercetare a Faunei Sălbatice din Cipru au colectat informații și specimene de la un număr tot mai mare de înregistrări ale insectei de apă uriașe de pe coasta de est a insulei, la sfârșitul primăverii și vara anilor 2020 și 2021.
Specia, cunoscută pentru că locuiește în apele dulci care se mișcă încet, nu a mai fost niciodată înregistrată pe insulă, deși populații stabilite sunt cunoscute în țările mediteraneene adiacente, cum ar fi Grecia, Turcia și Israel.
Această insectă gigantică de apă măsoară până la 12 cm, având reputația de a provoca mușcături foarte dureroase atunci când este manipulată cu neglijență. Apariția sa, în principal pe coasta de est a insulei, a fost inițial înregistrată de înotători, care au fost surprinși de aspectul înfricoșător și de dimensiunea insectei. Ei fie au contactat direct experții, fie au publicat fotografii și videoclipuri online, în principal pe grupuri de Facebook legate de biodiversitate.
Autorii studiului au colectat unele dintre specimene pentru studii suplimentare. Ei au continuat, de asemenea, cu o căutare extinsă online pe platformele relevante de observare online, pentru a urmări orice alte rapoarte ale speciei de pe insulă. În plus, au prelevat probe din zonele din apropiere, dar nu au observat gândacul. În cele din urmă, au fost înregistrate un total de 7 observări: 5 de pe rețelele de socializare și 2 după comunicarea directă cu echipa de autor.
Au fost obținute două exemplare și examinate morfologic pentru a verifica specia. Observațiile au fost înregistrate într-un articol de cercetare în jurnalul „Travaux du Muséum National d’Histoire Naturelle „Grigore Antipa””.
Având în vedere că acest gândac este agresiv cu oamenii, autorii presupun că este puțin probabil să fi trecut neobservat prea mult timp. Ei consideră că este posibil ca mai multe evenimente de migrație să fi fost declanșate într-o perioadă scurtă de timp de țările din apropiere care găzduiesc specia, cum ar fi Israel, Liban și Siria. Specimenele ar fi putut fi transferate de vânt sau de curenții marini, așa cum au presupus alți cercetători, sau au migrat voluntar, putând suferi de o scădere a resurselor alimentare în aria lor inițială de existenţă.
Sursa: articolul ştiinţific „On the importance of citizen-science: first records of the Giant water bug Lethocerus patruelis (Hemiptera, Belostomatidae) in Cyprus” / travaux.pensoft.net