Undeva in Tibet, situat la granita dintre Nepal si China, se afla muntele Kailash, considerat a fi sacru, pentru ca aici s-ar afla poarta de intrare catre taramul mitic al Shambalei, taramul nevazut al marilor intelepti.
Mai multi alpinisti au incercat sa-l cucereasca, dar fie au murit, au disparut misterios sau au abandonat aceasta tentativa. Se spune ca aici timpul s-ar scurge mult mai repede (de exemplu, cuiva i s-a inalbit parul in doar doua saptamani!), fara a exista o explicatie stiintifica. Traditiile tibetane spune insa ca muntele e protejat de forte superioare, care au posibilitatea de a manipula realitatea si timpul.
Din timpuri stravechi, masivul a fost venerat de toate popoarele din Asia, fiind considerat sacru in patru religii: hinduism, budism, jainism si samanism. Conform miturilor cosmologice ale acestor religii, muntele Kailash reprezinta „Axis mundi”, centrul Universului, locul de nastere al intregii lumi si liantul dintre Cer si Pamant. In hinduism, muntele Kailash este considerat a fi lacasul lui Shiva, zeul distrugerii, vazut ca o forta pozitiva, caci in religia hindusa distrugerea este o urmare fireasca a creatiei. In budism, aici locuieste Buddha, iar in jainism, pe acest munte, Rishabha, creatorul religiei, a atins moksa, starea de iluminare si eliberare.
Conform unor teorii moderne, muntele Kailash ar fi gol in interior si ar reprezenta poarta de intrare in Shambala, tinutul de unde marii inteleptii guverneaza lumea. Cel putin asa afirma profesorul rus Ernst Muldasev, medic oftalmolog, renumit in Rusia pentru incursiunile sale inedite din Tibet. Timp de cateva luni, medicul rus, impreuna cu mai multi specialisti in geologie, fizica si speologie, au realizat o expeditie in Podisul Tibet in incercarea de a descifra tainele muntelui Kailash. Ei au poposit la poalele masivului, au studiat si cartografiat zona, au cules legende si marturii unice despre fenomenele ce se petrec in jurul muntelui misterios.
Profesorul Muldasev crede ca muntele Kailash nu este o formatiune geologica naturala, ci o piramida realizata in vremuri imemoriale in care stau ascunse taine nebanuite. Oricat de fantezista ar parea aceasta presupunere, ea a fost confirmata de geologii care au studiat topografia si structura muntelui. Acestia au adeverit ca masivul are o forma piramidala si, asemeni altor mari piramide ale lumii, are laturile orientate catre cele patru puncte cardinale.
Mai mult decat atat, conform ipotezei controversatului cercetator rus, altitudinea muntelui ar varia de la an la an, dar media sa ar fi de 6666 de metri. Intre altitudinea masivului, Polul Nord, Polul Sud, ansamblul neolitic misterios de la Stonehenge si marile piramide din Egipt ar exista o corelatie si o similitudine uimitoare. Se pare ca distanta dintre muntele Kailash si monumentul de la Stonehenge ar fi de 6666 de kilometri. Aceeasi cifra o reintalnim si intre Kailash si Polul Nord, in timp ce pana la Polul Sud sunt 13.332 de kilometri, adica dublul numarului initial. Numerologii sustin ca 6666 este numarul care simbolizeaza Absolutul si ca acesta nu poate fi incifrat intamplator in enigma muntelui Kailash.
N-ar fi exclus ca in trecutul omenirii, Pamantul sa fi fost vizitat de civilizatii extraterestre, care si-ar fi lasat puternic amprenta in istoria omenirii. Se presupune ca ansamblurile misterioase ale lumii, cum ar fi monumentul de la Stonehenge, piramidele din Egipt sau cele din America de Sud ar fi fost construite sub supravegherea si la indicatiile acestor civilizatii nepamantene. Ernst Muldasev sustine ca piramida din platoul Tibetului se afla in centrul acestor edificii, cu care este interconectata prin tuneluri subterane imense. Iar poate ca Shiva, Rishabha sau alti zei despre care tibetanii cred cu tarie ca traiesc in inima muntelui Kailash nu au fost decat fiinte de pe alte planete care detineau tehnologia necesara pentru a construi astfel de structuri impresionante.