Precum se ştie, Sfinxul este o figură mitologică zoomorfă înfățișată ca un leu culcat cu cap uman. Desigur, foarte multă lume cunoaşte Marele Sfinx egiptean de la Giza, dar şi Sfinxul românesc de la Bucegi. Însă, un alt Sfinx mai puţin cunoscut este cel din Maramureş, mai precis Sfinxul din Cheile Tătarului (Munţii Gutâi).
Denumit Sfinxul Maramuresului, monumentul a fost descoperit de un ecologist pe nume Ilie Tudorel, acum mai bine de 10 ani. Sfinxul care aduce cu înfăţişarea unui chip uman, seamănă mai degrabă cu un cap de dac, fiind compus din roci de andezit dur, rocă greu erodabilă. Desigur, oamenii de ştiinţă spun că şi acest sfinx (ca şi cel din Bucegi) este de origine naturală, fiind opera naturii în decursul a milioane de ani. Nicio vorbă despre o posibilă modelare artificială a stâncilor…
Situate pe raza satului Mara, comuna Deseşti, Cheile Tătarului se întind pe o distanţă de 0,7 km. Sunt considerate un defileu fierăstruit în andezite piroxenice, unic în România, motiv pentru care au şi fost declarate rezervaţie naturală.
În România mai există şi alţi sfincşi, ca, de exemplu: Sfinxul Pietrei Arse, Sfinxul Pietrelor lui Solomon, Sfinxul de la Bratocea. Citiţi mai multe în acest articol din 2015: 10 pietre misterioase din Carpaţii României! Dovada că în ţara noastră a existat o străveche civilizaţie avansată care ne-a transmis un mesaj peste milenii!